VSS Biopower: Bioenergiaa ja kiertotaloutta Säkylän malliin

Teksti Minerva Koski & Kreetta Haaslahti Kuvat Julia Hannula & Betta Digital

VSS Biopowerin toimitusjohtaja Jouni Virtanen astelee marraskuisena maanantaina tyytyväisenä Länsi-Säkylän teollisuusalueella sijaitsevalla rakennustyömaalla. Biojalostamon rakennustyöt ovat vielä vaiheessa, mutta pala kerrallaan visio on muuttumassa todeksi. Tontille valmistuva monituotebiojalostamo tuottaa sekä biokaasua että biodieseliä, mutta ei ollenkaan jätettä.

Yritys sai alkunsa vuonna 2016 kolmen sukulaismiehen, Virtasen sekä hänen enojensa Jari ja Rami Sillanpään ideoinnin pohjalta. Miehet työskentelivät aiemmin elintarviketeollisuuden parissa ja siellä päänvaivaa tuottivat sivujakeet eli tuotannossa syntyvät, elintarvikekäyttöön soveltumattomat raaka-aineen osat, jotka muodostivat suuren kuluerän.
– Lähdimme yhdessä pohtimaan, voisiko elintarviketeollisuuden sivujakeet hyödyntää niin, että niilläkin olisi aiempaa enemmän arvoa. Ratkaisuna näimme sivujakeiden hyödyntämisen puhtaan energian tuottamisessa ja maanparannusaineina, Virtanen kertoo.

VSS Biopowerin toimitusjohtaja Jouni Virtanen © Julia Hannula
Toimitusjohtaja Jouni Virtanen biojalostamon työmaalla marraskuussa 2018.

Yhteinen pohdinta on tuottanut tulosta. Säkylään on rakentumassa Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan monituotebiojalostamo. Tämä tarkoittaa, että VSS Biopower pystyy tuottamaan jalostamossaan biokaasua niin liikenteen kuin teollisuudenkin tarpeisiin. Kaasun rinnalla valmistuu myös liikennekäyttöön soveltuvaa biodieseliä. Sivujakeena tuotannossa syntyy glyserolia ja luomuviljelyyn hyväksyttävää lannoitetta.

Säkylään on rakentumassa
Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan monituotebiojalostamo.

Tietoa, taitoa ja tukea

Jari Sillanpää on toiminut urallaan sivujakeiden hallinnan parissa, Rami Sillanpäälle tuotantopuoli on tuttua ja Jouni Virtaselle tekniikka on ominta osaamista, joten kolmikon kokemus ja osaaminen täydentävät hienosti toisiaan. Uusi aluevaltaus ja idean muotoutuminen toteutukseksi on silti vaatinut paljon työtunteja, tietotaidon kartuttamista ja tutustumista erilaisiin bioalan laitoksiin. He ovat kääntyneet auliisti myös muiden asiantuntijoiden – ja rahoittajien – puoleen.
– Olen aina tykännyt tutkia, miten eri laitteet toimivat. Tekniikan ymmärryksestä on ollut apua hankkeessamme. Kun taustatyötä oli tehty riittävästi ja biojalostamon toimintaidea kirkastunut, laitoimme rahoitushakemuksen työ- ja elinkeinoministeriölle, Virtanen muistelee.

VSS biopower rakentuu © Betta Digital

Biojalostamo rakentuu neljän hehtaarin tontille Länsi-Säkylään. Alueelle mahtuu muitakin toimijoita, joilla on mahdollisuus hyötyä VSS Biopowerin tuottamasta energiasta kilpailukykyiseen hintaan.

Alkuvuodesta 2017 VSS Biopowerin hakemukselle näytettiin vihreää valoa. Säkyläläishanke sai kymmenen muun energiateknologian kärkihankkeen ohella työ- ja elinkeinoministeriön myöntämää investointitukea. Ministeriö tuki projekteja, jotka vastasivat parhaiten vuoteen 2030 asetettuihin kansallisiin ja EU:n energia- ja ilmastotavoitteisiin. 

Uudenlaista ajattelua

Biokaasun tuotanto on mikrobiologinen prosessi, jossa mikrobi- ja bakteerikanta ryhtyy suotuisissa olosuhteissa hajottamaan orgaanista ainesta, josta lopulta muodostuu kaasua.
– Biodieselin valmistusprosessi puolestaan on riippuvainen jalostamon muista toiminnoista. Biokaasun tuotannosta yli jäävät rasvat hyödynnetään biodieselin tuotantoon. Lisäksi biodieselin tuotantoon tarvitaan korkeaa lämpötilaa, joka saadaan aikaan tuottamallamme biokaasulla. Jalostamossamme on myös lämmöntalteenotto, joten pystymme kierrättämään lämpöä prosessin eri vaiheisiin, Virtanen kertoo.

"Pienensimme raaka-aineiden vastaanottoon liittyviä porttimaksuja ja kaikki tontille tulevat tuotteet päätyvät kiertoon."

Monituoteajattelun ohella myös yrityksen liiketaloudellinen malli poikkeaa totutusta.
– Pienensimme raaka-aineiden vastaanottoon liittyviä porttimaksuja ja kaikki tontille tulevat tuotteet päätyvät kiertoon. Meillä ei synny ongelmajätettä, vaan jalostamme kaikesta raaka-aineesta eteenpäin myytäviä tuotteita.

VSS Biopowerin reaktorien pystytys © Betta Digital

Kaasun tuotantoon tarvittavat kaksi reaktoria pystytettiin työmaalle ensimmäisenä. Toinen 30 metriä pitkistä reaktoreista asennettiin paikalleen kahdessa osassa.

Kaasuautoilua Pyhäjärviseudulla

Biojalostamon rakentaminen keskelle säkyläläistä metsämaisemaa ei ole sattumaa. Sijainti mahdollistaa bioenergian tuottamiseen tarvittavien raaka-aineiden saatavuuden 100 kilometrin säteeltä, sillä Säkylän ympäristöön on keskittynyt laajasti elintarviketeollisuutta ja maanviljelyä. Viereiselle tontille on valmistumassa biohajoavia kuituja maailman markkinoille valmistavan, espoolaisen Betuliumin koevalmistuslaitos. Virtanen kertoo muitakin yhteistyömahdollisuuksia olevan vireillä.
– Meidän sijainnistamme on selvää synergiaetua alueen muille toimijoille. Pystymme tarjoamaan läheisyyteemme sijoittuville yrityksille energiaa kilpailukykyiseen hintaan. Toivottavasti saamme aikaan ketjureaktion, jonka ansiosta naapuritonteillemme alkaa rakentua muidenkin teollisten toimijoiden tuotantoa. 

"Biokaasuautojen lisääntyminen edellyttää riittävän kattavaa kaasutankkausverkostoa."

Kaasun lähituotanto tekee myös alueen kaasuautoilusta entistä ympäristöystävällisempää. VSS Biopowerin suunnitelmissa on rakentaa oma viiden kaasutankkausaseman verkosto. Ensimmäinen niistä valmistuu oman tontin reunaan. Virtanen ajaa itse autolla, johon on jälkiasennettu kaasutankki bensatankin rinnalle, joten hän odottaa itsekin yrityksensä tuomaa helpotusta kaasuautoiluun Pyhäjärviseudulle.
– Biokaasuautojen lisääntyminen edellyttää riittävän kattavaa kaasutankkausverkostoa, hän visioi.

VSS Biopower toimitusjohtaja Jouni Virtanen työmaalla © Betta Digital

Jouni Virtanen seuraa tyytyväisenä työmaan edistymistä. Kiertotalouteen pohjautuva visio on toteutumassa pala kerrallaan.

Laitos käyntiin ja sitten vasta kasvuun

Biojalostamon rakennusprojekti työllistää kuljetuksineen noin 15–20 henkilöä. Valmistuttuaan jalostamossa tulee työskentelemään kolmesta neljään henkilöä. Virtanen kehuu projektin osallistuvien ihmisten ammattitaitoa. 
– Helppo tässä on töitä tehdä. Meillä on hyvät suunnittelijat ja rakennusyritys on pysynyt matkassa laitevalmistajan haasteista huolimatta. Maanrakennusyrityksen työn jälkeä on myös kehuttava, kiittelee Virtanen. 

Tarkoituksena on, että keväällä 2019 käynnistyvä biojalostamo hyödyntää alkuvaiheessa noin 20 000 tonnia maatalouden ja teollisuuden jakeita vuodessa. Tulevaisuuden tavoitteena on tuotannon viisinkertaistaminen 100 000 tonniin. Jouni Virtanen pitää kasvupotentiaalia realistisena, mutta toppuuttelee vielä. 
– Odotetaan nyt, että saadaan ensimmäinen laitos pystyyn ja toimintakuntoon. On meillä jo muitakin suunnitelmia tulevaisuuden varalle, mutta niistä ei vielä puhuta, asiastaan innostunut Virtanen hymyilee.

Artikkeli on osa Satakunnan menestystarinat -sarjaa. zataxom

Top