Voluntas: Yrittämisen iloa

Teksti Kreetta Haaslahti Kuvat Julia Hannula

Porilaisen Fysioterapia Voluntaksen viihtyisissä tiloissa vastassa on kaksi hymyilevää yrittäjänaista. Heidän aurinkoinen olemuksensa haastaa helposti ikkunoista tulvivan keväisen valoilmiön. Tunnelma on myönteinen ja olo välittömästi tervetullut. Eikä se ole sattumaa. 

Näiden fysioterapeuttien puheissa kaksi asiaa nousee yli muiden – käyttäjälähtöisyys ja asiakaspalvelu.
– Me ajattelemme, että fysioterapiakin voi olla kokemus. Asiakas maksaa meille ajasta, jonka vietämme yhdessä ja me haluamme, että hän saa siitä jotain ekstraa, valaisee Pauliina Haapala.
– Vaikka hoito on kliinistä, voi hoitoympäristö olla esteettinen ja viihtyisä, täydentää Mirka Väkiparta.

On sanomattakin selvää, että nämä naiset suhtautuvat työhönsä intohimoisesti. Mutta kuinka kaikki sai alkunsa?
– Olimme pitkään saman työnantajan palveluksessa. Kaikki oli periaatteessa hyvin, mutta ammatillisen kasvun nälkä alkoi vaivata eivätkä erikoistumisopinnot riittäneet ruokkimaan kehittymishaluja. Kaipasimme radikaalimpia haasteita, muistelevat Haapala ja Väkiparta.

Jatko-opinnot ja yhteinen yritys

Naisilla oli yhteinen näkemys siitä, mitä he haluavat tehdä ja miten.
– Päätimme, että jos molemmat pääsevät SAMKiin suorittamaan kuntoutuksen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa, niin perustamme firman. 

Ja niin alkoi kasvun matka. Lukemattomat yhteiset tunnit koulutehtävien parissa hitsasivat naisia yhteen paitsi rautaisina alansa ammattilaisina myös yrittäjinä. Heti opintojen alussa naiset löysivät myös SAMKin yrityskiihdyttämön, joka auttoi sovittamaan yhteen opinnot ja tulevan yritystoiminnan suunnittelun ja kehittämisen.
– Jokainen koulutehtävä nivottiin palvelemaan tulevaa yritystoimintaa, kertoo Haapala.
– Saimme kiihdyttämöstä myös tärkeää henkistä tukea ja varmuutta yrityksen perustamiseen, kehuu Väkiparta.

Kauniisti sisustetut hoitohuoneet kutsuvat viihtymään © Ft Voluntas

Konseptin kirkastamista

SAMKin kiihdyttämön ohella naiset kiittelevät myös Prizztechin roolia yrityksensä alkutaipaleella. Kehittämisyhtiön ammattilaisten avulla liiketoimintasuunnitelmaa hiottiin pitkään.
– Omaa työtä ja toimintaa tuli pohdittua todella tarkkaan ja monesta näkökulmasta. Samalla oma näkemys tulevasta yrityksestä hahmottui yhä tarkemmaksi, toteaa Väkiparta.
– Huolella laadittu liiketoimintasuunnitelma helpotti huomattavasti esimerkiksi rahoituksen hakemisessa. Olemme saaneet kaiken, mitä olemme hakeneet.

Ft Voluntas Oy rekisteröitiin joulukuussa 2013 ja aluehallintoviraston myöntämä toimilupa astui voimaan helmikuussa 2014. Ajatuksena oli, että opinnäytetyötä tehtäisiin yritystoiminnan ohessa, vaan toisin kävi.
– Toukokuussa meillä oli jo varauslistat täynnä, joten ei siinä paljon opintoja edistetty.

Lisämotivaatiota opinnäytetyön valmistumiseen toi kummasti osallistuminen Kelan kilpailutukseen, jossa yhtenä edellytyksenä oli ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaminen.
– Joulukuussa 2014 istuttiin sitten pitkiä iltoja ja tahkottiin opinnäytetyötä valmiiksi. Koetuksella oli niin oma kuin kotiväenkin jaksaminen, sanoo Väkiparta.

Opinnäytetyön tuloksena syntyi Voluntaksen käyttäjälähtöisen sisäympäristön suunnitelma ja toteutus, joka tänä päivänä palvelee asiakkaita laidasta laitaan; fysioterapiasta hierontaan ja nuorten urheilijoiden kuntoutukseen. Kelan avoterapian palveluntuottajaksi pääsemisen myötä vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen osuus on merkittävä.

"Se oli kyllä iso yllätys, että varauslistat täyttyivät heti niin nopeasti."

Katse omaan hyvinvointiin

Voluntaksen ensimmäinen toimintavuosi sujui vauhdikkaasti. Töitä riitti ja opinnot olivat paketissa. Tammikuussa 2015 tarmokkaat naiset päättivät lisätä vauhtia ja alkoivat käydä aamuisin kuntosalilla. Samalla töitä tehtiin edelleen paljon.
– Vauhti tyssäsi molempien sairastelujaksoihin. Totesimme, että ehkä vähempikin riittää. Päätimme rauhoittua ja keskittyä nauttimaan työnteosta, kertoo Haapala.

Päätöksen myötä jäivät autossa ahmitut kylmät maksalaatikkolounaat.
– Nykyään meille tuodaan tänne joka päivä lämmin lounas, joka mahdollisuuksien mukaan syödään yhdessä, toteavat naiset.

Yrittäjyys on mielettömän hieno juttu

Nyt nämä naiset viittaavat kintaalla myytille, jonka mukaan yrittäminen olisi raskasta.
– Töihin tuleminen on joka aamu ihan mieletön juttu. Meillä on parhaat toimitilat ja asiakkaat, hymyilee Haapala.

Perustamisvaiheen hyvä suunnittelutyö palkitsee myös taloudenpidon näkökulmasta.
– Kulurakenne ja muut talousasiat ovat tarkasti tiedossamme, joten niistä asioista ei tarvitse tuntea epävarmuutta, pohtii Väkiparta.

Yksi asia yrittäjätaipaleella on päässyt heidät kuitenkin yllättämään.
– Se oli kyllä iso yllätys, että varauslistat täyttyivät heti niin nopeasti, nauravat naiset.

Artikkeli on osa Satakunnan menestystarinat -sarjaa. zataxom

Top