Valokuitu tehostaa taimitarhaa

Teksti ja kuvat Kreetta Haaslahti

Laviassa, 40 kilometriä Porista Tampereen suuntaan on taimitarha, jossa hommat rullaavat. Valokuituyhteys vauhdittaa tilausten käsittelyä ja laskutusta ja taitavat perennatkin löytää penkkiin aiempaa sutjakammin.

Satakunnan Taimitukku on perennojen kasvatukseen erikoistunut taimitarha. Taimitukusta perennat matkaavat puutarhamyymälöille, julkissektorille ja viherrakennukseen. Kun valokuituyhteyden hankkiminen tuli mahdolliseksi, oli päätös taimitarhalle itsestään selvä.
– Vanhat ”puhelinlangat” kerättiin täältä pois ja jäljelle jäivät vain huonosti toimivat mobiiliyhteydet. Ne eivät riitä nykypäivän tarpeisiin edes yksityistaloudessa, yrityksen tarpeista puhumattakaan, taustoittaa Taimitukun yrittäjä Tiina Rampa.

Huhtikuusta 2015 alkaen Taimitukussa on nautittu Pohjois-Satakunnan Seutuverkon rakentaman valokuituyhteyden tuomista eduista.
– Yhteys on toiminut täysin moitteettomasti. Tiedonsiirron nopeus on erittäin hyvä, kiittelee Rampa.

Kuituyhteys on muuttanut yrittäjien arkea sujuvampaan suuntaan.
– Ennen hoidettiin verkossa vain ne yrityksen asiat, joihin ei ollut muuta järkevää vaihtoehtoa. Yhteys oli epävarma ja katkeili. Usein sai odottaa ja katsella ruudulla pyörivää palloa.

Satakunnan Taimitukku © Kreetta Haaslahti

Harppaus kohti helpompaa elämää

Nyt Taimitukun tilaustenkäsittely- ja laskutusjärjestelmä toimii verkossa, mikä tarkoittaa, että kasvihuoneiden lähettämössä ja toimistossa on sama, ajantasainen tieto aina saatavilla.
– Yrityksessämme oli jotenkuten toimiva verkkoyhteys vain toimistossa, josta on 200–300 metrin matka lähettämölle. Sieltä kuljettiin aina varta vasten toimistoon hoitamaan asioita, jotka nyt hoituvat suoraan lähettämöltä.

Oma sähköposti lähettämöllä helpottaa esimerkiksi tavaratilausten tekemistä. Tiedonhaku internetistä tuli mahdolliseksi myös kasvihuoneilla työskenteleville. Jatkossa nopeaa yhteyttä on tarkoitus hyödyntää vielä laajemmin.
– Tilaustenkäsittelyjärjestelmämme toimittaja rakentaa parhaillaan viivakoodeihin perustuvaa lähtevien taimilähetysten tarkistussysteemiä. Se mahdollistaisi tiedonsiirron viivakoodinlukijasta langattomasti suoraan järjestelmään. 

Varaston valvontaa ja varastokirjanpitoa mietitään myös uusiksi nyt, kun nettiyhteys on saatavilla muuallakin kuin vain yhdessä pisteessä. Myös hälytysjärjestelmät ovat hankintalistalla, tosin vielä suunnitelma-asteella.
– Todennäköisesti ensimmäisenä toteutetaan lämpökeskuksen videovalvonta. Lauha talvi taisi tosin tehdä tehtävänsä, sillä asia ei tunnu nyt niin kiireiseltä.

Varma valinta työssä ja vapaalla

Vapaa-ajalla valokuitu mahdollistaa esimerkiksi liikkuvan kuvan ja suorien lähetysten seuraamisen sujuvasti netin kautta.
– Se sopii mainiosti jääkiekkoa ja raviurheilua seuraavalle perheellemme. Kaiken kaikkiaan hyvin toimiva nettiyhteys on ollut jo niin suuri arkea sujuvoittava asia, etten osaa oikein enempää toivoa.

Valokuitu saa Taimitukun väeltä lämpimät suositukset niin yritys- kuin yksityiskäyttöönkin.
– Uskon, että jatkossa verkon välityksellä on saatavilla yhä enemmän palveluja ja nopea tiedonsiirtotarve kasvaa yksityistalouksissakin. Liikkuvaan käyttöön mobiiliverkon kapasiteetti riittää jatkossakin, mutta yrityksissä ja asuinkiinteistöissä valokuitu on varma valinta.

Satakunnan Taimitukku © Kreetta Haaslahti

Tulevaisuudessa toimivat yhteydet voivat tuoda yllättäviäkin hyötyjä etäällä palveluista asuville.
– Olen miehelleni naureskellut, että kun olemme vanhuksia, varmaan saadaan valokuidun kautta päivän ravintonappi kotiin toimitettuna.

Ravintonappia saadaan kenties vielä tovi odotella, mutta iso harppaus kohti tulevaisuutta on Laviassa joka tapauksessa jo otettu. 

Artikkeli on osa Satakunnan menestystarinat -sarjaa. zataxom

Top