Uutisia

Suomen itsenäisyyden 100-vuotissyntymäpäivä on juhlittu ja juhlavuosi on virallisesti päättynyt!

Kaikkien aikojen juhlavuosi siirtyy kirjoihin ja kansiin osaksi Suomen hienoa tarinaa. Tämä sivusto on luettavissa 31.8.2018 asti. Facebook-sivusto hiljenee 31.12.2017.

Sydämellinen kiitos kaikille juhlavuoteen osallistuneille!

Susanna Virkki
Suomi 100 -aluekoordinaattori

 

 

Lue tältä sivulta Suomi 100 Satakunnan tuoreimmat uutiset!

Kaupunkikuvia Porista -juhlanäyttely

Porin Taiteilijaseura juhlii 70-vuotista toimintaansa vuonna 2017 samaan aikaan kun itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta.
Kaupunkikuvia Porista -juhlanäyttely on esillä Poriginal galleriassa 25.11. - 31.12.2017. Kaupunkikuvia Porista -näyttely on saanut Valtioneuvostolta Suomi100-statuksen ja on näin osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Porin Taiteilijaseuran puheenjohtaja Anna Halls kuratoi näyttelykokonaisuuden, jossa 2000-luvun taiteilijoiden teokset kommentoivat Porin kaupunkikeskustaa jo edesmenneen taiteilija Oiva Virran (1906-1971) teosten pohjalta. Oiva Virta oli ”katumaalari”, joka toimi taiteilijaseuran ensimmäisessä hallituksessa. Hän maalasi 1940-luvulta alkaen ehkä jopa tuhansia teoksia Porin keskustasta ja Mäntyluodon satamasta. Nämä teokset päätyivät edullisilla hinnoilla porilaisiin koteihin. Virta oli taiteilija, jonka tunsivat ”kaikki porilaiset”.

Kaupunkikuvia Porista -näyttelyssä luodaan kaupunkikuvallista dialogia eri sukupolvien välille. Vanha sukupolvi tuntee vielä sen Porin, joka näkyy Virran maalauksissa. Nuorille Virran tuotanto avaa kaupunkitilan muutokset suhteessa tämän päivän kaupunkimaisemaan. Yksityiskodeista ja julkisista kokoelmista lainattujen Oiva Virran maalausten rinnalle ripustetaan nykytaiteilijoiden teoksia. Taiteilijaseuran jäsenet työskentelevät kukin omalla tekniikallaan samoissa paikoissa kuin Virta aikoinaan.

Osallistuville taiteilijoille näyttelyn teema antaa kiinnostavan mahdollisuuden luoda henkilökohtainen tulkinta muuttuvasta kaupunkikuvasta.

Työryhmä
Kuraattori: Anna Halls
Taiteilijat: Oiva Virta, Anna Halls, Mollu Heino, Henna Inkinen, Kirsi Jaakkola, Jonna Lepistö, Kari Kärkiluoma, Marko Lampisuo, Sanna Pajunen, Samu Raatikainen, Annamari Salmi, Annemaria Silvola ja Pasi Vainionpää

Lisätietoja: Tea Söderlund, puh. 050 542 2396

 

Näyttely Eduskunnan kirjastossa 16.11.–7.12.2017

100visio - nuorten uusi itsenäisyysjulistus
Näyttely Eduskunnan kirjastossa 16.11.–7.12.2017
Onko tulevaisuuden Suomi maa, joka on tunnettu ympäri maailman tasa-arvoisuudestaan, koulutuksestaan ja puhtaasta luonnostaan? Entä jos teknologia kehittyykin niin paljon, että ihmisen työpanosta ei enää tarvita? Sen sijaan replicat valtaavat maan ja koittaa Tuomiopäivä, dystopia ja Skynet?
Millaista Suomea nuorten mielestä pitää tavoitella?
Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi kaikki Suomen koululuokat ja opiskelijat kutsuttiin tekemään Suomelle uusi itsenäisyysjulistus eli vision Suomen ja suomalaisten seuraavasta sadasta vuodesta.
Visioita tehtiin kirjoittamalla, videoimalla, valokuvaamalla, tanssimalla, piirtämällä ja askartelemalla. Tavoitteena oli, että visioiden avulla tulisi esille, miten tai millaiseksi nuoret toivovat Suomen kehittyvän seuraavan sadan vuoden aikana.
Eduskunnan kirjastoon kootussa näyttelyssä on esillä tekstejä, videoita, valokuvia, piirroksia ja käsitöitä - kilpailutöitä ympäri maan. Näyttely on osa eduskunnan Suomi 100 -ohjelmaa.

Näyttelyyn on vapaa pääsy Eduskunnan kirjaston aukioloaikoina. 
maanantai 9–16.15
tiistai - torstai 9–18
perjantai 9–16.15
lauantai 9–15

Eduskunnan kirjaston osoite on Aurorankatu 6, Helsinki
www.eduskunta.fi/kirjasto

Lisätietoja kilpailusta ja näyttelystä:
Susanna Virkki
susanna.virkki@satakunta.fi
p. 044 711 4313
Suomi100-aluekoordinaattori, Satakuntaliitto
www.100visio.fi

Valmistaudu satavuotiaan itsenäisyyspäivään

Itsenäisyyspäivä 6. joulukuuta 2017 huipentaa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden. Silloin Suomi täyttää pyöreät sata vuotta. Koko juhlavuoden suurin kohokohta rakennetaan yhdessä.

Kahvita
Liputa
Valaise

Tämä on kutsu Sinulle ja ystävillesi sekä yhteisöllesi tulla mukaan luomaan ainutlaatuista, yhteistä elämystä.
Innosta omat joukkosi mukaan tällä videolla.

SUOMI 100 -reliefin julkistamistilaisuus Siikaisissa

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Siikaisten yhtenäiskoulu sai päätyseinälleen upean metallireliefin. Satateräksen toimitusjohtaja Juha Paukkuselta lähti ajatus toteuttaa metallin keinoin jotain vuotta juhlistavaa. Yhtenäiskoulun taitava oppilasryhmä teki keväällä neliosaisen mittavan metallireliefisuunnitelman, jonka Satateräs on tänä syksynä aikaa ja vaivaa säästämättä sekä omalla kustannuksellaan toteuttanut. Tiistaina marraskuun 14. päivänä kello 12.15 Siikaisten yhtenäiskoululaiset juhlistivat seinälle asennettua reliefiä julkistamalla taideteoksen nimen. 

Lisätietoja: Elisa Laine, Siikaisten yhtenäiskoulu, elaine@edu.siikainen.fi

 

Pihlavan joulunavaus 2.12.

Pihlavan asukasyhdistys ry avaa joulukauden Pihlavassa 2.12. klo 10-14! Teemana on yhdessä tekeminen. Pihlava kuuluu Poriin yhtenä sen kaupunginosista, ja se on perustettu vuonna 1875. Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen pitää puheen. Tilaisuudessa myös julistetaan Vuoden 2017 meriporilainen. Paikalliset toimijat ovat järjestämässä joulunavausta yhdessä, sillä mukana ovat Meri-Porin soittokunta, K-market Pihlava, Pihlavan seurakunta joulumyyjäisineen sekä yritykset ja yhdistykset. Meri-Porin yrittäjät ry tarjoaa Pihlavan marttojen avustuksella puuroa ja soppaa.
Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja: Kirsi Sandberg, Pihlavan asukasyhdistys ry:n pj, kirsi.sandberg@pp.inet.fi

Keski-Porin kirkossa kolmen kuoron konsertti 14.10. klo 18

Tervetuloa kuuntelemaan kotimaista musiikkia!
Suomi 100 vuotta - Kolmen kuoron konsertti Keski-Porin kirkossa lauantaina 14.10.2017 klo 18.
Esiintyvät kuorot ovat Porin Laulajat, Tampereen Jäämien kuoro ja Vaasan Sekakuoro Sirpaleet.
Säestys: urkuri Juhani Romppainen.
Konserttiohjelma: 10 €
Lisätietoja: Sirkka Mahkonen, Porin Laulajat, sirkka.mahkonen@pp.inet.fi

Elämäkerta urheilumies ja museojohtaja Arvid Rydmanista

Kirjailija Juhani Saarinen on kirjoittanut elämäkerran Arvid Rydmanista (1884–1953). Alavudella syntynyt Rydman voimisteli Suomen joukkueessa sen saavuttaessa joukkuevoimistelun vapaan järjestelmän olympiahopeaa Tukholmasta 1912. Rydman muutti urheilu-uransa jälkeen Poriin v. 1917, jossa hän toimi voimistelunopettajana. Hänen johdollaan Porin pojat voittivat monia mestaruuksia. Hän toimi myös Björneborgs Svenska Samskolan -koulun lehtorina. Hänen vaimonsa Kerttu (o.s. Snellman, senaattori J.V. Snellmanin pojan Wilhelm Snellmanin tytär) toimi saman koulun tyttöjen liikunnan opettajana. Poriin perustettiin urheilulautakunta v. 1920 toisena kaupunkina Suomessa. Sen puheenjohtajaksi valittiin Arvid Rydman, joka toimi tehtävässä vuoteen 1942. Hänen kaudellaan Pori sai mm. uuden uimahallin ja Herralahden urheilukentän. Opettajatoimen jälkeen Rydman valittiin v. 1930 Satakunnan Museon johtajaksi. Tähän työhön hän paneutui aina kuolemaansa saakka v. 1953.
Kirjan julkistustilaisuus on 10.10. klo 10 Satakunnan Museossa. 
Kirja on saanut Suomi 100 -statuksen ja kuuluu viralliseen Suomi 100 ohjelmaan.

Lisätietoja: Juhani Saarinen, jhnsaarinen184@gmail.com

Porin Teljän seurakunnan Suomi 100-ohjelmasarjaan tulee syksyn osalta kaksi muutosta

10.10. Aleksis Kiven päivän -tilaisuus jää pois ja sen tilalle tulee:
Tiistaina 24.10. klo 13 ja 17, Porin Teljän kirkko: Oodi Satavuotiaalle - Sanoja, säkeitä ja sävelmiä Lönnrothista Anna Puuhun. Kulttuuritapahtuma, jossa kehitysvammaiset taiteilijat ja muusikot esittävät lauluja, runoja ja loruja itsenäistymisen alusta tähän päivään. Ohjelmasta vastaavat Porin alueen kehitysvammaiset, Kehitysvammaistyön pappi Riikka Hakkarainen sekä Porin Teljän seurakunta.
6.11. Svenska dagen "Vi sjunger på hjärtats språk" jää pois ja sen tilalle tulee:
Sunnuntaina 26.11. klo 18 Porin Teljän kirkossa "Lauluja särkyneelle sydämelle" -konsertti, Kristoffer Streng, laulu, Stefan Jansson, piano, Erica Nygård, huilu. Kaksikielinen tilaisuus. Yhteistyössä Porin ev.lut. seurakuntayhtymän ruotsinkielinen työ.
Söndagen 26.11. kl. 18 i Teljä kyrka i Björneborg "Sånger för ett brustet hjärta" -konsert, Kristoffer Streng, sång, Stefan Jansson, piano, Erica Nygård, tvärflöjt. Tvåspråkigt evenemang. I samarbete med Björneborgs ev.luth. kyrkliga samfällighets svenskspråkiga arbete.

Lisätietoja: kappalainen Jarkko Willman, 0400-309 786, jarkko.willman@evl.fi

Taivas kattona Suomen yllä 16.9.

Taivas kattona Suomen yllä 16.9.2017 klo 20.00
Paikka: Kauttuan vanha veturitalli, jossa ääni- valo- ja taideinstallaation avulla kunnioitetaan juhlivaa Suomea ja samalla yli satavuotiasta veturitallia, joka myöhemmin puretaan. Veturitallin katto ja muut puuosat paloivat 2013 salaman iskusta. Työryhmä kertoo musiikilla, valolla ja taiteella tarinaa Suomesta.
Työryhmä: Ari Nurmi laulu, Santeri Päivinen kitara ja laulu, Joonas Marttila valaistus, Ville Ronkainen äänentoisto ja Sanna Saarinen taideteokset, lavastus ja tapahtuman suunnittelu. Taiteellinen suunnittelu on tehty osittain yhteistyönä. Veturitallin omistaa Kauko Karjalainen.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja esteetön pääsy liikuntarajoitteisille.
Euran kunta on mukana tukemassa tapahtumaa.

Lisätietoja: Sanna Saarinen, 040 5035825, sannasaarineneura@gmail.com

 

Satasoitto -musiikkifestivaali 25.8.-3.9. Kokemäellä ja Harjavallassa

Harjavallan ja Kokemäen alueen kymmenes Satasoitto-festivaali soi 25. elokuuta – 3. syyskuuta 2017.
Satasoitto-musiikkifestivaali tarjoaa tänä vuonna kymmenen tasokasta yleisökonserttia. 
Satasoitto-festivaali kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan. Konserttiohjelman ovat koonneet taiteelliset johtajat Eeva-Maija Talasma ja Markku Ollila. Satasoittoa järjestää Satasoittoyhdistys ry ja tuottaa Tuuli Penttinen-Lampisuo Kallo Worksista.
Katso ohjelma täältä.

Lisätietoja: Tuuli Penttinen-Lampisuo, 040 488 6294, tuuli.penttinen-lampisuo@satasoitto.fi, www.satasoitto.fi

Yhteistyön Satakunta -tilaisuus 5.10.

Satakunnan Järjestöyhteistyöryhmä (JYTRY) järjestää Yhteistyön Satakunta tilaisuuden jo neljännen kerran. Tänä vuonna Suomi 100-juhlavuoden YHDESSÄ-teemalla. Tilaisuuden tarkoituksena on eri yhteiskuntatoimijoiden (kunta/maakunta – yhdistys – yritys – muut yhteiskuntatoimijat) välinen verkostoituminen, vuoropuhelu ja käytännön yhteistyön edistäminen.
Yhteistyön Satakunta tilaisuus järjestetään 5.10.2017 klo 12 – 16 osoitteeseen SAMK / Agora-sali Satakunnankatu 23 Pori
Kansalais- ja järjestötoiminnan asiantuntija / kehittäjä Ritva Pihlaja puhuu aiheesta Yhteistyö ja kumppanuus – kuntalainen, järjestöt, yritykset, kunta ja maakunta yhdessä. Yhteistyön Timanttisia esimerkkejä tilaisuudessa edustavat Startup Refugees / Elisa Vepsäläinen, Hiiop100.fi / OP Ryhmä Eveliina Nygren ja Palvelukeskus Soteekki / SAMK Heli Lamminen.
Heli Väisänen esittelee tilaisuudessa ensimmäisen Satakunnan Järjestötyöpajan yhteenvedon järjestötoimijoista maakunnan ja kuntien kumppanina. Myös Asko Aro-Heinilä, Juha Kämäri ja Luca Nordfors-Leino ovat asiantuntijavieraina. Lisäksi Yhteistyön Satakunta tilaisuuden osana toteutetaan Parastamistori, mikä tarkoittaa hyvien olemassa olevien yhteistyökäytäntöjen esittelyä. Jokainen saa itsenäisesti tutustua sekä halutessaan varastaa ja “parastaa” konkreettisen yhteistyöesimerkin omaan toimintaansa sopivaksi arjen työhön palatessaan.
Lisätietoja: Jaana Tuomela, yhteisökoordinaattori, jaana.tuomela@yhteisokeskus.fi, p. 044 5298679, www.yhteisokeskus.fi

Juhli Suomen luontoa Yyterissä 26.8. koko päivän ajan

Luonto täyttyy laulusta ja muusta ohjelmasta, kun useita tapahtumia polkaistaan käyntiin eri puolilla Satakuntaa Suomen luonnon päivänä, elokuun viimeisenä lauantaina 26.8. Kuorolaulu kajahtaa yhtäaikaisesti satavuotiaan Suomen kunniaksi 35 kansallispuistossa ja useilla muilla luonto- ja historiakohteilla. Satakunnan luontokohteilla on kuorolaulun lisäksi luvassa monipuolista ohjelmaa koko perheelle.
Suurin tapahtumien kimara sijoittuu Yyteriin, missä tarjolla on mm. opastettuja luontoretkiä, perheliikuntatapahtumaa, leija- ja hiekkakakkutyöpajoja, pop-up -kahvilaa, piknikkiä, SUP-lautakokeilua, vesipyssyskabaa, Sunset beach run ja sinivalkoinen laskuvarjoyllätys:
Ohjelma löytyy täältä.

Syödään ja tanssitaan yhdessä Käviksellä la 26.8. klo 11-14

Tervetuloa kaikki yhdessä herkuttelemaan ja antautumaan tanssin ja laulun lumoihin sekä juhlistamaan 100-vuotiasta Suomea ja 40-vuotiasta Porin kävelykatua!
La 26.8. klo 11-14 Syödään ja tanssitaan yhdessä Käviksellä. Pöydät on katettu – piknikille voi tulla omin eväin tai ostamalla herkut lähiruokatorilta tai alueen yrityksistä. Porin kaupunki vastaa saamaansa haasteeseen ja kutsuu kaikki tanssivideon kuvauksiin klo 12.00 Eetunaukiolle. Lisäksi kaikenikäiset vauvasta vanhuksiin ovat tervetulleita maalaamaan Suomen suurinta Värikylpy -yhteisteosta. Eetunaukion lavalla ja torin Satakielellä on ohjelmaa koko tapahtuman ajan.
Lisätietoja: Käviksen toiminnanjohtaja Kirsi Sainio-Lehtimäki, 044 7373 373.

 

Korkeemman kaiun saa - nykytaidenäyttely

Valtakunnallinen nykytaidenäyttely kansallisuutemme symboleista ja niiden muuttuvista merkityksistä Rauman taidemuseossa 30.9. - 12.11.2017.
Näyttely avaa näkökulmia siitä, miten itsenäisyys, isänmaallisuus, kansallistunne, Suomen lippu ja sinivalkoisuus puhuttelevat ihmisiä nyt, kun Suomi on ollut itsenäinen 100 vuotta. Onko identiteettien painoarvo muuttunut, miten keskeistä on suomalaisuus, eurooppalaisuus, maailmankansalaisuus? Mikä on isänmaan ja äidinkielen merkitys? Arvostammeko kotia ja paikallisuutta ja voimmeko olla niistä ylpeitä.
Näyttely käsittelee myös sitä, miten symbolien merkitys ja käyttötavat muuttuvat. Millaista tarinaa siniristilippu tai leijonavaakuna kertoo tänään? Miksi monissa maissa lippukulttuuri näyttää heijastelevan positiivisempia tuntoja kuin Suomessa, poikkeuksena urheilukilpailut, joissa lippua heilutetaan meilläkin riehakkaasti. Merkit ja merkitykset avaavat sielunmaisemaa, jossa historiallisille kerrostumille rakentuu uusia sisältöjä ja yhteisyyden kuvaan piirtyy yhä enemmän vastakkainasettelua.

Näyttelyyn valitut taiteilijat
Näyttelyyn oli avoin haku, ja ehdotuksia saapui 134 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä. Mukaan valikoitui runsas määrä aihetta eri puolilta valottavia teoksia. Kokonaisuus on moniääninen ja puhutteleva.
Näyttelyssä on esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta:
Kaisu Häkkänen, Henri Ijäs, Tekla Inari, Galleria Jänis, Mari Keto, Jenni Kokkomäki, Tuomas Koskialho, Mauri Kosonen, Marko Lampisuo, Laura Lilja, Carl Sebastian Lindberg, Ville Mäkikoskela, Työryhmä NAPS, Suvi Nurmi, Pilvi Ojala, Sakari Peltola, Sirpa Päivinen, Minna Rainio & Mark Roberts, Teemu Saukkonen, Sampsa Sarparanta, Veijo Setälä, Anu Suhonen, Timo Takala, Jenni Uusitalo ja Timo Wright.

Näyttelyn avajaiset ovat perjantaina 29.9.2017.

Näyttelyn järjestävät työryhmä sekä Taiteen edistämiskeskuksen Porin toimipiste ja Rauman taidemuseo.

Lisätiedot:
Marjo Heino, läänintaiteilija, puh. 0295 330 822, marjo.heino@taike.fi
Janne Koski, intendentti, puh. 0440 224 154, janne.koski@raumantaidemuseo.fi

Herkutellaan-lähiruokatapahtuma Kankaanpään torilla lauantaina 26.8.

Herkutellaan -lähiruokatapahtuma Kankaanpään torilla lauantaina 26.8. klo 11–15 välisenä aikana tekee Pohjois-Satakunnan tuottajien tuotteet ja ruoanvalmistajien herkut tutuiksi! Tapahtumapaikkana on Kankaanpään torin hörhiäisteltta ja sen läheinen ulkoalue.

Tapahtumassa on myytävänä sekä yritysten että muiden lähiruokatoimijoiden valmistamia herkkuja maisteluannoksina sekä alueen tuottajien liha- yms. tuotteita suoramyynnissä.
Menossa mukana myös lähiruoan suuri fani, huippukokki Markus Maulavirta!

Ohjelmaa teltassa:
- Satakunnasta - Sikses parasta –hankkeen äänestys parhaasta satakuntalaisesta lähiruokateosta, tuottajasta, raaka-aineesta ym. (tulokset julkistetaan syksyllä 2017)
- Arvontaa tapahtuman kävijöiden kesken
- klo 11 Tapahtuman avaus, Kankaanpään Yrittäjät ry:n pj Pia Hirvonen ja kokki Markus Maulavirta
- klo 12 Lieriäiset –kuoro, joht. Maria Pirttikangas
- klo 12.30 Paneelikeskustelu, juontajana Kankaanpään Yrittäjät ry:n pj Pia Hirvonen
- klo 13 Kankaanpään musiikkiopiston pelimannit, joht. Anna-Mari Yrjänä
- klo 14 Amyrit, joht. Anna-Mari Yrjänä
- klo 14.30 Yleisöarvonta

Herkutellaan on osa sekä Pohjois-Satakunnan Taideviikko 2017 –tapahtumaa että valtakunnallista Syödään yhdessä -tapahtumaketjua ja koko Suomen "Yhdessä" -viikonloppua (25.–27.8.2017), jolloin alkaa lähtölaskenta (100 päivää) Suomen syntymäpäivään.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä: Kankaanpään kaupunki - City of Kankaanpää, Lions Club Kankaanpää / Keskusta, Lions Club Kuninkaanlähde, Kankaanpään Yrittäjät ry ja Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry.

Lisätietoja:
Eeva-Kaisa Haikonen, puh. 044 577 2738, email: eeva-kaisa.haikonen@kankaanpaa.fi

Satavuotiaan Suomen klassikkokirjoja

Porin kesäyliopistossa pohditaan kansalliskirjallisuutemme linjanvetoja suomalaisten klassikkokirjojen kautta. 
Luento kuuluu Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaan. Käsittelyssä ovat muun muassa seuraavat klassikkokirjailijat: Aleksis Kivi, Väinö Linna, Veijo Meri, Minna Canth, Arto Paasilinna, Mika Waltari, Tove Jansson, Veikko Huovinen, Arto Paasilinna ja Juhani Aho.
Kouluttajana kirjallisuuskriitikko, suomen kielen lehtori, fil. maist. Jari Olavi Hiltunen. Hän on ulkomaisiin ja kotimaisiin klassikoihin perehtynyt kirjallisuuskriitikko. Hiltunen on kirjoittanut artikkeleita ja kirja-arvosteluja 20 vuotta uutuus- ja klassikkokirjoista mm. Parnassoon, Hiidenkiveen, Opettaja-lehteen, Virkkeeseen ja Kiiltomatoon.

Aika: Perjantai 1.12.2017 klo 9-15
Paikka: Opistotalon luokka Pörssi (Gallen-Kallelankatu 14, Pori)
Kohderyhmä: Kirjastojen henkilöstö, perusasteen, lukion ja toisen asteen äidinkielen ja kirjallisuuden opettajat, toimittajat
Hinta: Koulutuksen hinta on 75 € sisältäen materiaalin ja kahvin.
Ilmoittautuminen: 15.11. mennessä osoitteessa www.porinkesayliopisto.fi
Ohjelma: saat sen tästä 

Heritage, Tourism & Hospitality -konferenssi haastaa pohtimaan kulttuuriperinnön ja matkailun yhdistämistä

Porin yliopistokeskuksessa 27.-29.9.2017 järjestettävä kansainvälinen Heritage, Tourism and Hospitality (HTHIC2017) -konferenssi auttaa matkailualan toimijoita, kehittäjiä ja markkinoijia löytämään vastauksia ja käytännön ratkaisuja muun muassa siihen, miten matkailijoille voidaan tarjota suomalaisen luonnon ja kulttuurin muovaamaa paikallista elämäntapaa - ja samanaikaisesti tarjota matkailun tuotteita ja palveluita liiketaloudellisesti kannattavalla ja kestävällä tavalla.
Ohjelma löytyy täältä.
Kulttuuriperinnön merkitys nyt ja tulevaisuudessa - Avoimet luennot osana SuomiFinland100 –ohjelmaa, ohjelma löytyy täältä.
Lisätietoja:
Arja Lemmetyinen, Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö,p. 050 520 0770, arinle@utu.fi
Lenita Nieminen, Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö, p. 050 375 0359, lenitan.nieminen@utu.fi
Kaikki Turun yliopiston tiedotteet: www.utu.fi/tiedotteet

Terveysluento perinnehoidoista Porissa 8.11.2017

Tuki– ja liikuntaelinongelmien aiheuttaman kivun poistaminen, elämänlaadun parantaminen manuaalisesti sekä ravinnon merkitys jaksamiseen
AVOIN JA MAKSUTON TERVEYSLUENTO
Paikka: Porin Teknologiakeskus Pripoli, Tiedepuisto 4 Pori, Pripoli-Sali
Aika: Keskiviikko 08.11.2017 klo 18.30-20.30.
Luennoitsijana perinnehoitojen neuvottelukunnan puheenjohtaja Päiviö Vertanen.
Luennot järjestetään jokaisen maakunnan alueelle. Katso ajankohdat: www.kalevalainen.fi
Osallistujien kesken arvotaan hoitopaketteja.
Järjestäjänä Kalevalainen kansanparannus-säätiö ja rahoittajana RAY / STEA
”Perinnehoitojen tietoisuuden levittäminen”

 

Suomi 100 -kukkasidontanäyttely

Suomi 100 -kukkasidontanäyttely, NYTE ry.n tiloissa isänpäivän viikonloppuna 11.-12.11.2017 
Josefiina Kivero
floristi, Taitaja - ammattitaidon SM 2013, kultamitalisti, laji kukkasidonta

Suomi 100 -kukkasidontanäyttely esittelee porilaisille kukkasidontaa Suomen itsenäisyyden kaikilta vuosikymmeniltä, aina nykyhetkeen saakka. Näyttelyssä on esillä Josefiina Kiveron floristimestarin tutkinnon näyttötöitä floristisen alan tuotteiden kehittäminen -tutkinnonosasta. Töiden aiheena on suomalaisuus ja Suomen tapakulttuuri, esitettyinä modernin kukkasidonnan keinoin. Näiden töiden lisäksi on näyttelyssä esillä SASKY:n floristi-opiskelijoiden toteuttamana kukkasidontatöitä Suomen itsenäisyyden eri vuosikymmeniltä. Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.
Nykyaikaa ja nostalgiaa! Tervetuloa!
http://suomi-100-kukkasidontanayttely.webnode.fi/

 

Kulttuuriperinnön merkitys nyt ja tulevaisuudessa

Kulttuuriperinnön merkitys nyt ja tulevaisuudessa - avoimet luennot
Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan kulttuuriperinnön säilyttämisestä ja kehittämisestä sekä teollisen kulttuuriperinnön merkityksestä. Syyskuussa Porin yliopistokeskuksessa järjestetään kaksi tilaisuutta osana SuomiFinland100 – ohjelmaa (http://suomifinland100.fi/).
Torstaina 28.9. klo 11:00 -12:00 Professori Anna Sivula Turun yliopistosta (Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos) kertoo kulttuuriperinnöstä ja tarinoiden merkityksestä niiden säilyttämiselle sekä myös teollisen kulttuuriperinnön säilyttämisestä ja kehittämisestä. Yhtenä esimerkkinä teollisesta kulttuuriperinnöstä ja sen kehittymisestä on Porin Puuvilla.
Perjantaina 29.9. klo 9:00 – 10:00 professori Markku Wilenius (Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus) tuo tulevaisuusnäkökulmaa kulttuuriperinnön säilyttämiseen ja liiketoiminnallistamiseen erityisesti matkailun saralla.
Ilmoittauduthan mukaan tilaisuuksiin: tanja.lepisto@utu.fi
Molempien tilaisuuksien kieli on englanti. Tilaisuudet ovat osa Kulttuuriperinnön ja matkailun kansainvälisen konferenssin ohjelmaa - Heritage, Tourism and Hospitality International Conference (HTHIC2017) Porin yliopistokeskuksessa 27.–29.9.2017.
Tutustu konferenssiin tarkemmin: https://heritagetourismhospitality.org/
Konferenssi sosiaalisessa mediassa:
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6279297636558340097
https://www.facebook.com/heritagetourismhospitality/posts/1599935886683334:0 

 

Runon ja Suven päivä 6.7.2017

Runon ja Suven päivä  6.7.2017 
Reetta Haavisto, sopraano
Antti Pakkanen, baritoni
Ilkka Aro, tekstit
Teljän Kamarikuoro, johtaa Anne-Marie Grundstén

Eino Leinoa ja Suven Säveliä, Pop-Up tapahtumia seuraavasti:
klo 12 Satakieli-lava Kauppatorilla
klo 13.15 Kauppakeskus Puuvilla
klo 14.30 Diakonialaitoksen Pihlaja-sali
klo 15.30 Kauppakeskus BeBop

Eino Leinon tekstejä lausuu IIkka Aro ja   mm. O. Merikannon, Y. Kilpisen, A. Sonnisen ja T. Kuulan musiikkia

 

 

Matkalla valtioksi – itsenäistyvä Suomi ja Satakunta 1917-1918

Syyskuussa 2017 alkava historialuentosarja kunnioittaa itseoikeutetusti satavuotiasta Suomea ja Satakuntaa. Luentosarja kestää poikkeuksellisesti loppukevääseen 2018 asti. Matkalla valtioksi – itsenäistyvä Suomi ja Satakunta 1917-1918 -sarja kertoo eri näkökulmista itsenäistymisen ajan vaiheista sekä siihen liittyneistä tapahtumista ja keskustelusta Suomessa ja Satakunnassa. Luennot toteutetaan yhteistyössä kuuden toimijan kesken: Satakunnan Museo, Porin kesäyliopisto, Porin seudun kansalaisopisto, Porin kaupunginkirjasto - Satakunnan maakuntakirjasto, Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma - Turun yliopisto sekä Svenska Kulturfonden i Björneborg.
Luentotilaisuuksissa puheenjohtajina toimivat Svenska kulturfonden i Björneborg -säätiön puheenjohtaja, DI Erik Rosenlew, kirjastotoimenjohtaja Asko Hursti ja museonjohtaja Juhani Ruohonen.
Luennot pidetään tiistaisin klo 17.30 alkaen Mikaelsgården-salissa (Mikonkatu 20-22).
Sarjan luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia – tervetuloa!

Syksy 2017
ti 26.9. klo 17.30  FT, dos. Teemu Keskisarja (HY), Uskonto Suomen historian myrskyvuosina 1905-1918
ti 10.10. klo 17.30  FT, prof. Pertti Haapala (TaY), Suomalainen yhteiskunta 1910-luvulla: ristiriidat ja odotukset
ti 31.10. klo 17.30  VTT, prof. Vesa Vares (TY), ”Niin laajasti kuin mahdollista”. Miten itsenäisyys tulkittiin ja miten siihen päädyttiin 1917-1918?
ti 7.11. klo 17.30  Kirjailija Kjell Westö, Suomenruotsalaisuus ja sisällissota
ti 14.11. klo 17.30  FT Jussi Koivuniemi (TaY), Rosenlew-suku ja vuosien 1917-1918 tapahtumat Porissa

Kevät 2018
ti 23.1. klo 17.30  VTT Tiina Lintunen (TY), Naiset Suomen sisällissodassa
ti 6.2. klo 17.30  FT Seija-Leena Nevala (TaY), Sisällissodan valkoiset naiset Lotta Svärdin edeltäjinä
ti 13.2. klo 17.30  FT, dos. Marko Tikka (TaY), Satakunnan kenttäoikeudesta ja sisällissodan terrorista Suomessa ja Satakunnassa 1918
ti 6.3. klo 17.30  Kirjailija Tapio Koivukari, Punakapina Raumalla – taustoja ja kertomuksia
ti 13.3. klo 17.30  Tietokirjailija ja toimittaja Tapio Niemi, Kolme erilaista kapinaa Ala-Satakunnassa - Rauma, Lappi T.l. ja Eurajoki vuosina 1917-1918

Palvelupäivä Rauman Kaunisjärvellä

Perjantaina 12.5. klo 10-15 Rauman kaupungin Vanhuspalvelut ja Diakonia -ammattikorkeakoulun Porin osasto järjestävät yhdessä Palvelupäivän Rauman Kaunisjärvellä, Steniuksenkatu 4. Tervetuloa!
Ohjelma löytyy tästä.

Risteilyt Kokemäenjoella M/S Charlotalla

Miten olisi risteily joella? 
Laivuri Timo Wallin, puh. 0400329831
www.porinvesibussiristeilyt.fi
www.marinamerilokki.fi

Pai, pai, paitaressu -konsertti

Suomalaisen laulumusiikin konsertissa sopraano Heidi Laakso esittää muun muassa Merikannon, Sibeliuksen ja Kuulan kauneimpia lauluja. Pianistina toimii Tuukka Vähätalo ja konsertissa kuullaan myös Oskar Merikannon pianomusiikin helmiä.

25.5.2017 klo 16, Porin Mies-Laulun talo, ohjelma
27.5.2017 klo 16, Luvian kirkko, ohjelma

Musiikkia juhlavuoden käyttöön (29.3.)
Porilainen säveltäjä ja taidemaalari Jukka Uusitalolla on tehnyt kappaleen Suomalaisia haavekuvia juhlavuodelle.
Hänen teoksiaan on useissa kokoelmissa Suomessa ja ulkomailla, esim. Mäntyniemi, Osuuspankki ja Harjavallan seurakunta.
Lisätietoja: Jukka Uusitalo Taiteilijankatu 1 A 25 28100 Pori, puh. 0452124131

Messu Mikael Agricolan tapaan (29.3.)
Palmusunnuntaina 9.4.2017 klo 10 järjestetään Teljän kirkossa messu Mikael Agricolan tapaan. 
Ohjelma löytyy tästä.

Tarvitsetko musiikkia SUOMI 100 -tilaisuuteesi? (22.3.)
Ota yhteyttä: 
Zoltán Kárpáti, musician, band leader +358 400 634 062

1. Trio Acústico plays brazilian songs with jazzy, funky groves and solos ...

Elias Nummenmaa - vibes, Greg Note - vocals, trumpets, violin , Zoltán Kárpáti - drums, percussion 

2. Hauska Tavata plays 70´s, 80´s famous pop-rock melodies in many different music styles ...

Greg Note - vocals, trumpets, violin, Akai Ewi, Tuomo Vähä-Pesola - keyboards, Jouni Hokkanen - bass, Zoltán Kárpáti - drums  

3. Taiga plays finnish music pop, jazz, folk history (Taiga on Suomi-musiikin taikaa!Tämä kvartetti soittaa ikivihreitä sekä unohdettuja hittejä Suomem 100-vuotisen itsenäisyyden ajalta, kaikilta vuosikymmeniltä. Tämä taidokas ryhmä on kootu porilaisista ammattimuusikoista, joiden tulkinnat tarkkaan valituista kappaleista ovat täynnä tähtihetkiä, tunnelmaa tunnetta, taitoa, tulta eli musiikin taika.)

Miina Mikkonen - laulu, Henriikka Santamaa - harmonikka, piano, laulu, Jouni Hokkanen - basso, sähköbass, laulu, Zoltán Kárpáti - rummut, lyömäsoittimet

Pori Organ Festivaali 12.-18.6.2017 (20.3.)
Musiikki on vahvasti läsnä viettäessämme tänä vuonna Suomen itsenäisyyden 100- vuotisjuhlaa. Myös Pori Organ Festivaali haluaa tuoda kuultavaksi rikasta suomalaista musiikkitraditiota.

Lisätietoja: Juhani Romppanen, festivaalin taiteellinen johtaja, 0400 309 839, juhani.romppanen@evl.fi
Ohjelma 2017

Porin Teljän seurakunta (8.2.)
Väinölän kirkolla pidetään Kalevalan päivänä ja laskiaistiistaina 28.2. tapahtuma Perheiden rieha klo 10-14. Järjestäjänä Teljän seurakunta ja pastori Noora Tapiainen. Seurakunnan lapsityö lahjoittaa 10 Suomi 100 -juhlavuoden nuttuun langat, jotta innokkaat voivat nuttuja kutoa. Lankoja voi tulla hakemaan tapahtumasta.

http://www.kirkkoporissa.fi/tapahtumat/2017-02-28/talvirieha-suomi100-lapsiperheille

Satasella sataseen! (28.12.)
Merikarvian kunnan vapaa-aikatoimi aloittaa laihdutuskampanjan yli 100-kiloisille kuntalaisille. Laihduttaminen aloitetaan 9.1. järjestettävällä punnitustilaisuudella. Tavoitteeksi asetetaan sadan kilon paino tai sen alittaminen. Lisätietoja: Eetu Aaltonen, 044 7246 327 ja kunnan Suomi 100 sivut.

Suomi 100 Merikarvialla (22.12.)
Merikarvian kunnan Suomi100 -tapahtumista kertoava sivusto on avautunut. Tutustu sivuihin tästä.
Kunta kertoo aktiivisesti Suomi100 -tapahtumistaan myös omilla Facebook -sivuillaan.

Ohjeistus ohjelmahankkeille Suomi 100-sivuston omasta käytöstä (28.10.)
Kun olette saaneet päätöksen valtakunnalliseen Suomi 100 -ohjelmaan pääsystä, niin muistattehan tehdä itse hankkeenne esittelyn ja lisätä tapahtumanne Suomi 100 –sivustolle. Tämä on ikään kuin varmistus hankkeen toteutumisesta, tekee tiedosta julkista ja antaa Suomi 100 toimistolle luvan kertoa hankkeesta. Kun hanke on julkaistu Suomi 100 -sivustolla, hankettanne voidaan käyttää esimerkkinä ohjelmasta. Tapahtumien syöttäminen kalenteriin on välttämätöntä, jotta yleisö löytää tapahtumat päivämäärähaulla. Vaikka hanke olisi sama kuin tapahtuma, täytyy tieto silti syöttää sekä perusesittelynä että tapahtumana.Mitä nopeammin oman hankkeenne julkaisette, sitä pidempään ehditte olla mukana esimerkkinä ohjelmasta. Jos siis hankkeenne on varmistunut, kannattaa tarttua toimeen heti!!
Tapahtumat julkistuvat täällä: http://suomifinland100.fi/tehdaan-yhdessa/tulevaa-ohjelmaa/hae-kalenterista/
Tukea palvelun käytöstä saa keskitetysti osoitteesta: suomi100verkko@vnk.fi

Suomi 100 -juhlavuoden nuttu (24.10)
Tänään tuotiin Satakuntaliittoon ensimmäinen nuttu odottamaan juhlavuoden vauvoja. Nutun kutoi porilainen Mirjami Haasiosalo. Kiitos Mirjamille!

Satakunnan kansansoutu (15.9.)
Suomen juhlavuoden kunniaksi ja Yhdessä-teeman mukaisesti Satakunnan kansansoudun puuhaihmiset ovat järjestämässä tapahtumaa viiden vuoden tauon jälkeen. Ajankohdaksi on varmistunut 21.-23.7.2017. Lisätietoja markku.torpo@gmail.com tai 050 336 6999.

Satakuntaa sadan vuoden sanoin -esitys (8.9.)
Porin Teatterikerho tuottaa esityksen nimeltä Satakuntaa sadan vuoden sanoin yhdessä Satakuntaliitto / Suomi 100 Satakunta ja Taike / Porin sivutoimipisteen kanssa. Sen ohjaa Porin Teatterin näyttelijä Katariina Lohiniva, ja esiintyjät ovat satakuntalaiset Marju Kauppinen, Taina Silkkola ja Vesa Kivinen. Näin ohjaaja kuvaa esitystä:

SATAKUNTAA SADAN VUODEN SANOIN
kulkee läpi satakuntalaisen maiseman ja ihmisluonteen, ilojen ja surujen.
Jotain pysyvää ja ikiaikaista, jotain virran viemää ja tuomaa.
Leppeä sukellus satakuntalaiseen kirjallisuuteen sadan vuoden ajalta, kolmen nuoren satakuntalaisen teatterintekijän esittämänä

Tekstien tavoitteena on kertoa Satakunnasta ja satakuntalaisuudesta 100 vuoden ajalta. Esitys tarjoaa mahdollisuuden peilata sanojen kautta omaa elämäänsä: millainen oli menneisyyteni, miten elän tätä päivää ja miltä näyttää tulevaisuuteni. On hyvä välillä pysähtyä pohtimaan omia juuriaan ja isänmaallisuuttaan koko ajan lisääntyvässä globaalisuudessa!

Satakuntaa sadan vuoden sanoin -esitys on myös mukana Turun Kirjamessuilla sunnuntaina 2.10. klo 16.00–16.30.
www.porinteatterikerho.fi
www.kirjamessut.fi

 

 

Matkailu- ja palveluilta Kokemäellä (30.8.)
Kesällä 2017 Kokemäellä tulee olemaan suuria tapahtumia: Pohjoismaiset karavaanaripäivät (avattu myös eurooppalaisille karavaanareille) 9. -15.7.2017 sekä Jokamiesluokan SM-liigakisat Risten radalla 26.8. - 27.8.2017. Suomi juhlii samana vuonna myös satavuotista itsenäisyyttään. Kokemäen kaupunki järjestää yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa yrittäjille, yhdistyksille ja muille asiasta kiinnostuneille

MATKAILU- JA PALVELUILLAN

Oletko Sinä Kokemäen yrittäjä tai yhdistyksen edustaja kiinnostunut myymään palveluitanne ja tuotteitanne yhteistyössä muiden yrittäjien kanssa? Matkailu- ja palvelualan paketoiduille palveluille on kysyntää, mikäli ne ovat helposti saatavilla ja hyvin esillä. Tilaisuuden tavoitteena on tuoda tietoa tapahtumista, sekä pohtia yhteistoimintaa yritysten kesken.

Aika: 6.9.2016 klo 17:30 – 19:30

Paikka: Koulukeskuksen auditorio, Kokemäki

Ohjelma:
 Tilaisuuden avaus, kaupunginjohtaja Reijo Siltala
 Pohjoismaiset karavaanaripäivät, Lasse Vähä-Vahe ja Timo Tarvainen
 Jokamiesluokan SM liigakisat, Sinikka Aatrakoski, Kokemäen UA
 Suomi100-aluekoordinaattori Susanna Virkki Satakuntaliitosta
 Karhuseudun Leader-tukimahdollisuudet yrityksille ja yhteisöille, Salme Pihlajamaa, Leader Karhuseutu
 Keskustelua

Ilmoittautumiset viimeistään 1.9. klo 15:00 mennessä osoitteeseen tero.patoranta@prizz.fi
TERVETULOA!

Suomi 100 Porissa ja SuomiAreenalla (12.7.)
Porin SuomiAreena huipentuu tänä vuonna Suomi 100 -juhlavuoden esittelyyn perjantaina 15. heinäkuuta. Perjantaina 15. heinäkuuta kello 13.30 nähdään Antinkatu 5:n lavalla kuusi upeaa välähdystä tulevan juhlavuoden ohjelmasta. Juhlavuoden tulevasta ohjelmasta puhuvat muun muassa elokuvatuottaja Ilkka Matila, urheilutapahtumien johtaja Riia Martinoja ja Luonnon päivien projektipäällikkö Eveliina Nygren. Tilaisuuden juontaa André Noël Chaker. Nopeimmin paikalle löytäville tarjoamme Jussi Fredriksson -trion musiikkia jäätelön kera.Torstaina 14. heinäkuuta klo 13.00 -15.00 juhlavuodesta ja sen järjestelyistä kiinnostuneet ovat tervetulleita tapaamaan Suomi 100 -sihteeristöä. Suomi 100 -kysymysklinikalla ratkotaan juhlavuoden hankkeisiin liittyviä kysymyksiä ja työstetään ehdotuksia juhlavuoden ohjelmaan.

SuomiAreenan muistilista:
Suomi 100 –kysymysklinikka  – torstaina 14.7. klo 13.00–15.00, Fazer Cafe, Yrjönkatu 12
Kun Suomi täyttää sata­ – perjantaina 15.7. klo 13.30–14.45, Antinkatu 5

Top