Suomi 100 nuttu

Suomi 100 -juhlavuoden nuttu

Suomi 100 -nuttukampanjan tavoitteena on, että jokainen Suomen itsenäisyyden juhlavuonna syntyvä satakuntalainen vauva saa muistoksi kudotun nutun. Kuka tahansa voi osallistua! Kampanjan ovat ideoineet Satakuntaliitto, Satakunnan Kansan Porilaine-lehti ja Porin Taide- ja Taideteollisuusyhdistys.

Nuttutalkoot

Nuttutalkoisiin pääsee mukaan neulomalla nutun ohjeen mukaan ja toimittamalla sen
lankakauppa Lavikkoon, Antinkatu 16, 28100 Pori, puh. 026336013  
tai Satakuntaliittoon
Käynti: Pohjoisranta 11D, 28100 Pori (3. krs)
Postilla: Satakuntaliitto, Susanna Virkki, PL 260, 28101 Pori
Susanna Virkki toimittaa nutut edelleen Satakunnan keskussairaalan Naisten- ja lastentalolle.

Seuraavat nuttutalkoot
La 18.2.2017 klo 14-16 Rauman taidemuseossa
Lankakauppa Kajava, Kuninkaankatu 28, kerää nutut.

Su 19.3.2017 klo 12.00–16.00 Emil Cedercreutzin museossa
Satakuntaliitto juhlistaa Suomen juhlavuotta järjestämällä Satakunnassa koko vuoden mittaiset Suomi 100 -nuttutalkoot. Talkoiden tavoitteena on, että jokainen juhlavuoden satakuntalainen vauva saa muistoksi ohjeen mukaisesti kudotun Suomi100-nutun. Emil Cedercreutzin museossa 19.3. järjestettävää nuttutalkoopäivää ohjaa Porin Taide- ja Taideteollisuusyhdistyksestä Marja-Terttu Naukkarinen. Mukaan tarvitset omat puikot (nro 3), lankoja on myynnissä paikan päällä. Tervetuloa neulomaan yhdessä!

http://www.harjavalta.fi/palvelut/museo/tapahtumat/

 

SUOMI 100 -nutun ohje

Ladattava ohje nutun tekoon (pdf)

Lanka: Drops BABY MERINO, Sandnes Garn LANETT, teetee HELMI tai muu lanka, joka on superwash käsiteltyä erittäin hienoa 100 % merinovillaa, joka ei kutita tai ärsytä
Menekki: noin 100 g
Puikot: 3 mm, pyöröpuikko tai suorat puikot     
Neuletiheys: 10 x 10 cm = 24 s x 32 krs
Värit: luonnonvalkoinen, merkki 100 kirjaillaan niskaan sinisellä langalla
Hoito-ohje: konepesu: hieno- tai villaohjelma, veden lämpötila enintään 40 astetta, ei huuhteluainetta, tasokuivaus

Ohje: Nuttu neulotaan ainaoikein-neuleena yhtenä kappaleena. Lopuksi ommellaan sivut kiinni. Nuttu aloitetaan takaa helmasta luomalla 60 silmukkaa puikolle. Neulo ainaoikein-neuletta 74 kerrosta. Lisää kummallekin puolelle 40 silmukkaa hihoja varten ja jatka 140 silmukalla 32 kerrosta siten, että nostat aina kerroksen ensimmäisen silmukan neulomatta. Näin saadaan hihansuut saman tien siisteiksi. Tämän jälkeen päätä 18 keskimmäistä silmukkaa seuraavasti: neulo 61 silmukkaa, päätä 18 silmukkaa, neulo 61 silmukkaa.

Neulo etuosan kumpikin puoli samanaikaisesti valmiiksi ottamalla toinen lankakerä käyttöön toista puolta varten, tai tee ensin se puoli valmiiksi, mihin lanka jäi ja sitten vasta toinen puoli peilikuvaksi.

Neulo 61 silmukalla 4 kerrosta ainaoikein-neuletta. Nyt on huomioitava, että molemmissa reunoissa nostetaan ensimmäinen silmukka neulomatta. Tällöin neuleen ulkoreunat tulevat siisteiksi saman tien.

Aloita neljännen kerroksen jälkeen lisäykset. Lisää silmukka joka toisella kerroksella kaulan puolella 10 kertaa ja sen jälkeen joka kerroksella 10 kertaa. Sen jälkeen neulo kerros lisäämättä silmukkaa, kaksi kerrosta silmukan lisäyksellä, kerros lisäämättä ja kaksi kerrosta lisäten molemmilla kerroksilla silmukka. Jatka näin, kunnes kummassakin etukappaleessa on 60 silmukkaa. Lisätty silmukka on aina kolmas silmukka, joka saadaan neulomalla toinen silmukka kaksi kertaa: ensin etureunasta ja sitten takareunasta.

Hihojen 40 silmukkaa päätetään, kun hihoja on neulottu yhteensä 70 kerrosta. Etukappaleet neulotaan yhtä pitkiksi takakappaleen kanssa, eli hihojen päättämisen jälkeen kerroksia on yhteensä 74. Päätä silmukat, päättele langan päät ja ompele sivusaumat yhteen niin, että nutun helma sulkeutuu yhtenäiseksi kappaleeksi. Nutun pituus on olkapäältä helmaan mitattuna vähintään 22 senttimetriä.

Jos haluat tehdä nutun keskosvauvalle, luo nuttuun 50 silmukkaa. Nuttu on tällöin kapeampi.

Viimeistele nuttu höyryttämällä se kevyesti, ja kirjaile niskaan sinisellä langalla 100.

Nutun ohje ja opetusvideo löytyvät myös Porilaine-lehdestä.

Ohje ja suunnittelu: Marja-Terttu Naukkarinen, puh. 044-2708382, Porin Taide- ja Taideteollisuusyhdistys ry

Top