Ruokapuoti Lumo hurmaa

Teksti Essi Keskitalo Kuva: Ruokapuoti Lumo

Kuten kaikki hyvät ideat, syntyi Lumokin ruokapöydän äärellä istuen. Ystävykset Annemari Laine ja Tero Suhonen huomasivat säännöllisesti toisillensa valmistetuilla illallisilla keskustelevansa usein lähiruoan ja luomun saatavuudesta Rauman alueella. Markettien tarjonta käsittelemättömille raaka-aineille oli huono, lähellä olevista tuottajista huolimatta. Asiaan haluttiin muutosta.

Suunta ekokaupaksi

Ruokapuoti Lumo sai alkunsa kesällä 2010. Vanhan Rauman sydämessä sijaitseva myymälä on täynnä puhtaasti tuotettuja sekä kotimaista luomu- ja lähituotantoa korostavia tuotteita. Saman katon alta löytyy helposti niin liha- ja maitovalmisteet kuin kahvipavut ja erikoisoluetkin. Runsas valikoima saa usein kiitosta kävijöiltä.
- Muutumme koko ajan enemmän ekokaupan suuntaan. Valikoimamme laajenee lähiruokakaupan tuotteista keittiö- ja puhdistustarvikkeisiin, Annemari kuvailee.

Lumossa luomua, maistatuksia ja kyläkaupan henkeä

Raumalaiset ovat ottaneet Lumon vastaan hyvin ja ruokapuodista on muodostunut yksi kaupungin ylpeydenaiheista. Ihmisten kasvava kiinnostus luomua kohtaan näkyy myös liikkeen palvelutarjonnassa. Erilaiset luennot ja asiakasillat työpaikoille ja harrastusporukoille ovat suosittuja. Lisäksi maistatukset eli pruuvit juustojen, oluen tai siiderin ystäville keräävät kävijöitä.

Lumossa vallitseva kyläkaupan henki on huomattavissa erityisesti iloisessa ja hyvässä palvelussa.
- Me tunnemme tuotteemme ja osaamme antaa vinkkejä niiden valmistukseen. Tarjoamme myös valmiita resepti-ideoita!
Annemari kertoo Lumon saavan asiakkaita laidasta laitaan ympäri Suomen, eri ikäryhmistä ja elämäntilanteista.
- Yhteistä asiakkaillemme on se, että he hakevat hyviä makuelämyksiä. Kun ruoka on valmistettu laadukkaista raaka-aineista, huomaa sen myös maussa.

Asiakkailta hyvää palautetta

Ruokapuodin lyhyen historian aikana Annemari on päässyt näkemään Lumon vaikutukset ihmisiin sen ympärillä.
- Palkitsevinta on kuulla, kuinka asiakkaiden olo on parantunut ruokavaliota muuttamalla. Muutoksen voi aloittaa myös pikkuhiljaa, kaiken ei tarvitse tapahtua kerralla, Annemari korostaa.

Puhtaan ja käsittelemättömän ruoan arvostus lisääntyy jatkuvasti. Kyseessä ei ole ohimenevä trendi, vaan pysyvä ilmiö. Kuluttajien halu lisätä lähiruoan ja luomun määrää ei kuitenkaan taitu toiminnaksi sormia napsauttamalla. Saatavuudesta tulisi tehdä helppoa, sillä vanhat ja totutut kaavat vaikuttavat usein ruokaostoksia tehdessä.
- Toivomme, että Satakunnasta löytyy tulevaisuudessakin ruokatuottajia. Maataloustoiminnan tulisi jatkua elinvoimaisena ja virkeänä. Lähiruokaa tukemalla pidetään huoli myös siitä, että rahat jäävät oman alueen hyödyksi.

Top