Kesäilta Takarannalla, Satamapuiston syksy, Tour de Räpsöö, Reposaari-päivät, kalliouinnit, syreenien hurmaava tuoksu, paarlastikasvit. Syitä vierailla, viihtyä ja asua Porin merellisimmässä kaupunginosassa, Kokemäenjoen suiston uloimmalla saarella, Selkämeren ulapan äärellä riittää yllin kyllin. 

Reposaaren raitti © Mikael Leppäniemi

Reposaaressa omaleimainen tunnelma ja pikkukaupunkikulttuuri yhdistyvät kiehtovalla tavalla. Yhteisöllisyys elää ja voi hyvin. Noin kolmen kilometrin pituiselle ja puolen kilometrin levyiselle saarelle mahtuu uljaita merinäkymiä, idyllisiä kylänraitteja ja tutustumisen arvoisia yksityiskohtia. 

Reposaaren pengertie © Mikael Leppäniemi

Aiemmin Reposaareen pääsi mantereelta vain laivalla, kunnes vuonna 1956 valmistui merenlahtea halkova ja saarien ja luotojen kautta kulkeva pengertie. Kesäisin Reposaaren ja Porin keskustan välillä liikennöi myös vesibussi m/s Charlotta.

Kesäkahvila © Mikael Leppäniemi

Vuonna 2016 Suomen Kotiseutuliitto valitsi Reposaaren Vuoden kaupunginosaksi peräti 162 ehdotuksen joukosta. Valintaa perusteltiin Reposaaren asukkaiden kotiseuturakkaudella sekä positiivisella ylpeydellä, jota he tuntevat juuristaan ja asuinpaikastaan. Myös saaren erinomainen yhteishenki sai valintaraadilta kiitosta.

Yhdessä Reposaaressa © Mikael Leppäniemi

Reposaarta todellakin leimaa monimuotoinen yhdessä tekeminen ja yhteiset tapahtumat kulttuurista liikuntaan, kuten kesäinen Tour de Räpsöö, Reposaaren ympäripyöräily naisille teemalla hauskat hatut. Tänä vuonna perinteisiä Reposaari-päiviä vietetään 9.–11.6.2017. Lauantaina 10.6. Reposaari-päivien toritapahtuma levittäytyy Satamapuistoon myynti- ja esittelykojuineen. Luvassa on myös monenlaista ohjelmaa ja näytöksiä.

Kaikenikäisten yhteisö © Mikael Leppäniemi

Reposaarelaiset pihat avautuvat kiinnostuneille Reposaaren avoimet pihat -tapahtumassa. Kesällä 2017 tapahtumapäivä on lauantai 8.7.  Reposaari-yhdistyksen ylläpitämältä sivustolta löytyy lisätietoa saaren toiminnasta, tapahtumista ja palveluista.

Avoimet pihat kutsuvat Reposaareen © Mikael Leppäniemi

Vuonna 2008 Reposaaren loma-asuntomessuilla esiteltiin maan ensimmäiset kelluvat huvilat, jotka lepäävät pohjaan ankkuroitujen vahvojen ponttonien päällä. Perinteiseen kalastajakylämiljööseen sopiviksi suunniteltujen huviloiden ulkoasuun on lainattu vaikutteita vanhoista venevajoista. Runkolaitureissa on venepaikat, joten huviloille pääsee sekä meri- että maateitse. Näitä täysin varusteltuja ja kalustettuja kelluvia huviloita vuokrataan lomakäyttöön.

Kelluvat huvilat Reposaaressa © Mikael Leppäniemi

Ravintola Merimestan löytää seuraamalla viitoitusta aivan Reposaaren kärkeen, niin pitkään kuin tietä riittää. Perillä odottavat paitsi kulinaristiset nautinnot, myös upeat näkymät ohi aallonmurtajan suoraan merelle.

Merimesta ulapan äärellä © Mikael Leppäniemi

Kuulaana päivänä Merimestasta voi nähdä aina Säpin majakkasaarelle asti.

Upea ulappa avautuu Merimestan yläkerrasta © Mikael Leppäniemi

Meri antimineen näkyy vahvasti ravintolan ruokatarjonnassa ja kokki Toni Sepän luomuksissa. Löydät Merimestan myös Facebookista.

Merimestan keittiömestari Toni Seppä © Mikael Leppäniemi

Saman katon alla palvelee myös Kalapaikka Merimesta, josta voi ostaa kotiinviemisiä, kuten tuoretta kalaa sesongin mukaan ja Reposaari-aiheisia matkamuistoja. 

Merimestan opasteet © Mikael Leppäniemi

Reposaaren kalasatama sijaitsee aivan Merimestan naapurissa. Sinne paikalliset kalastajat palaavat mereltä saaliineen.

Kalastajien aluksia © Mikael Leppäniemi

The Merry Monk gastropub Reposaaren Satamapuistossa, vanhassa rantamakasiinissa hurmaa sisustuksellaan, palvelullaan ja ruokatarjonnallaan. Piipahda Merry Monkiin pubivisaan, teemabrunssille tai nauttimaan live-esiintyjistä.

The Merry Monk © Mikael Leppäniemi

Talon fish and chips annos on ehdottomasti maistamisen arvoinen ja hampurilaiseen voi valita pihvin härkäpavusta, lampaasta, hauesta tai Hereford-karjan lihasta. Seuraa ravintolaa Instagramissa ja Facebookissa.

The Merry Monkin hampurilaisvalikoima on herkullinen © Mikael Leppäniemi

Reposaaren kärjestä näkyy myös Kallon kallioluoto, joka on suosittu retkikohde niin auringonlaskujen aikaan kuin hurjien syysmyrskyjen lyödessä aaltojaan kallioille.

Kallo © Mikael Leppäniemi

Tekstien koonti Kreetta Haaslahti Kuvat Mikael Leppäniemi