Pintos: Yritysvastuu toteutuu kehittämisen kautta

Teksti Kreetta Haaslahti Kuvat Julia Hannula

Laitilalainen Niilo Pere osti vaimonsa kanssa maatilan Eurasta vuonna 1936. Sotien jälkeen hän ajatteli, että maatalous ei riitä. Pitää olla jotain muutakin. Yritteliäs mies ehti muun muassa valmistaa tervaa ja tehdä siivousmoppeja ennen kuin naulanvalmistus Pintos Ky:n nimissä alkoi vuonna 1956.

– Kun olin ihan pieni poika, niin puisen piharakennuksen toisessa päässä oli kanala ja toisessa naulatehdas, muistelee Niilon pojanpoika Tuomas Pere.

Virallisesti Tuomas Pere aloitti työskentelyn Pintoksella vuonna 1997. Ensin vientipäällikkönä ja vuodesta 2005 alkaen toimitusjohtajana. Yrityksen syntyvuodet kuvaavat hyvin arvomaailmaa, joka on edelleen voimissaan.
– Olemme aina olleet maanviljelijäperhe ja se väistämättä näkyy vieläkin – hyvässä ja pahassa. Olemme tottuneet tekemään kovasti töitä, satoi tai paistoi.

Tuomas Pere, Pintos © Julia Hannula

Tuomas Pere Pintoksen Euran tuotantolaitoksella. Sekä Euran että Lapin tuotantolaitoksen lämmönlähteenä on hake.

Investointeja investointien perään

Uutteran työnteon ohella Pintoksen toimintaa on kautta aikojen määrittänyt halu kehittyä. Kaikki firman tuottama raha on investoitu.
– Jo isoisän aikana piti aina olla parhaat koneet. Heti, kun saatiin rahaa jostain, niin ostettiin joku kone, jolla työ kävi helpommin. Sitä arvomaailmaa isäni jatkoi tullessaan taloon 1969. Hän aloitti raudoitusverkon valmistuksen 1983 ja 1996 ostettiin iso kilpailija Jäki Oy Rauman Lapista. Yrityskaupassa oli tuuria mukana ja se onnistui. Jäkin myötä Pintoksen liikevaihto tuplaantui parissa vuodessa.

Alalla pärjää vain investoimalla uusimpaan tekniikkaan ja koneisiin.

Lapin tehtaan uusin investointi © Julia Hannula

Lapin tehtaalla investoitiin vuonna 2014 uuteen raudoitusverkkojen tuotantolinjaan.

Vuodet ja uusi sukupolvi eivät ole vauhtia hidastaneet. Viimeksi Euraan panostettiin 4 miljoonan euron edestä 2013, kun koko tehtaan rakenne muuttui. 2014 Lappiin satsattiin toiset 4 miljoonaa. Pintoksella uskotaan edelleen, että alalla pärjää vain investoimalla uusimpaan tekniikkaan ja koneisiin. Myös henkilöstön viihtyvyys on oleellisen tärkeää.
– Emme me saa tänne uusia ihmisiä, elleivät meidän työolosuhteet kehity ja parane koko ajan. Automatisoinnin myötä muutama raskas työvaihe on jäänyt kokonaan pois. Se on nykypäivää. Tottakai tehokkuus ja kilpailukyky paranivat myös huomattavasti.

Pintos © Julia Hannula

Kampaprofiloidut naulat pureutuvat puuhun erityisen hyvin.

Parhaat ihmiset töihin

Peren mielestä yrityksen on oltava työnantajana kiinnostava houkutellakseen parhaita ihmisiä riveihinsä ja pitääkseen heidät motivoituneina.
– Meidän on helpompi saada uusia ihmisiä töihin, kun tuotekonseptimme ovat mietittyjä ja raudoitteemme vähän fiksumpia. Koulusta työelämään siirtyvät ihmiset ymmärtävät, että tässä on joku juttu, jota he voivat viedä eteenpäin.

"Tällä alueella on hyviä ihmisiä ja heillä hyvä asenne työhön." 

Rekrytoinnit ovat onnistuneet hyvin.
– Meillä on tosi hyvä porukka tällä hetkellä ja sana kiirii. Tällä alueella on hyviä ihmisiä ja heillä hyvä asenne työhön. Uskon, että me löydämme jatkossakin ammattitaitoista ja osaavaa väkeä.

Toni Leino ja Tuomas Pere © Julia Hannula

Toni Leino ja Tuomas Pere tarkastavat kampanaulojen profiileja Euran tuotantolaitoksella.

 

"Olemme lähteneet siitä, että meidän tehtaalla tehdään asiat fiksummin ja järkevämmin."

Fiksumpaa tekemistä

Rakentaminen nähdään Pintoksella logistisena operaationa, jonka sujuvuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota.
– Olemme lähteneet siitä, että meidän tehtaalla tehdään asiat fiksummin ja järkevämmin.

Esimerkkinä Pere mainitsee kerrostalon pyöreäkulmaisen parvekelaatan, johon Pintos tekee raudoitusverkon suoraan oikeaan kokoon ja muotoon.
– Aikaisemmin elementtitehtaalle toimitettiin suorakaiteen muotoisia verkkoja, jotka siellä leikattiin parvekkeen malliin. Siinä meni valtavasti aikaa, työturvallisuus oli huono ja materiaalia hukattiin jopa 30 prosenttia. Siihen vielä kuljetus- ja polttoainekustannukset, kun materiaali kuskattiin ensin meidän tehtaalle, sitten elementtitehtaalle ja sitten se hukkakolmannes täytyi tuoda vielä sieltä pois.

Raudoitusverkkojen raaka-ainetta Lapin tehtaan pihamaalla © Julia Hannula

Raudoitusverkkojen raaka-ainetta Lapin tehtaan pihamaalla.

Toinen esimerkki nykyaikaisista työkaluista, tuotannonohjauksesta ja prosessinhallinnasta on käynnissä oleva pilotti, jossa asiakas voi omalta betonitehtaaltaan käsin teollisuustabletin näytöltä seurata, missä vaiheessa heidän tilauksensa on Pintoksen tuotannossa.
– He voivat suunnitella oman tuotantonsa sen mukaan. Ei synny hukkaa eikä tehdä turhaa työtä, kun tuotantoaikataulut on synkronoitu.

Älykäs ja fiksumpi tekeminen täyttää yhden kiertotalouden määritelmän – se säästää materiaalia ja kuljetuskustannuksia.
– Vihreä ajattelu on hyvin käytännöllistä. 

Hyvä yrityskansalainen

Pere uskoo, että yritysten vastuu kehittää omaa tekemistään ja tuotteitaan tulee korostumaan, kun nykyajan lapset kasvavat työelämään. He haluavat eettisesti kestäviä ratkaisuja.
– Esimerkiksi vihreät arvot ja eettisyys ovat heissä sisäänrakennettuna. Yritysten täytyy pystyä muuttamaan johtamistaan ja toiminta-ajatustaan niiden arvojen mukaiseksi. Ei voi enää ottaa ihmisiä töihin ja sanoa, että me olemme aina tehneet näin. Jos tekeminen sotii työntekijöiden arvoja vastaan, niin se ei toimi.

Myös ympäröivän yhteisön huomioiminen on nähty Pintoksella tärkeäksi.

Pere puhuu hyvän yrityskansalaisen roolista. Sitä Pintos on pyrkinyt toteuttamaan satsaamalla henkilökuntansa hyvinvointiin. On järjestetty muiden yritysten kanssa hiihtokilpailuja, pyöritetty omaa kaukalopallojoukkuetta, tarjottu kuntoseteleitä ja muita mahdollisuuksia pitää itsensä kunnossa. Kun nykyinen sähkötöidenjohtaja tuli Pintokselle 90-luvun alussa, kysyi Tuomas Peren isä häneltä jo työhaastattelussa, että pelaako tämä kaukalopalloa.
– Hannu oli hetken hiljaa ja vastasi: ”En, mutta olen todella hyvä sähkömies.”

Myös ympäröivän yhteisön huomioiminen on nähty Pintoksella tärkeäksi.
– Paikallinen junioriurheilu on meille ykkösasia. Eikä me millään tavalla odoteta, että siihen satsattu raha tulisi meille takaisin tai toisi valtakunnallista näkyvyyttä. Se, että lapsilla on mahdollisuus urheilla, on vain meidän arvojen mukaista toimintaa.

Artikkeli on osa Satakunnan menestystarinat -sarjaa. zataxom

Top