Paluumuuttaja tietää lähimatkailun rikkaudet

Teksti Essi Keskitalo Kuva: Jaana Mälkki

Vanhan sanonnan mukaan ”Joskus on mentävä kauas nähdäkseen lähelle”. Kotimaan rikkaudet avautuvat erilailla matkustamisen jälkeen. Tämän on huomannut todeksi myös maailmalla kiertänyt Jaana Mälkki.

Uransa aikana Jaana on ehtinyt työskentelemään niin Aurinkomatkojen oppaana, Finnairin lentokentällä kuin au pairina Yhdysvalloissa. Kaunis luonto ja sen läheisyys houkuttelivat kuitenkin takaisin kotiseudulle Satakuntaan.
- Pori on ihana kaupunki! Täällä on helppoa asioida, kaikki on lähellä ja elämä yksinkertaista!

Maailmaa nähneenä Jaanalla on selvä visio siitä, mikä ulkomaalaisia Satakunnassa kiinnostaa. Yleensä nämä ovat asioita, joita suomalaiset itse eivät välttämättä näe tai osaa arvostaa.
- Pohjoinen valo, tilavuus ja rauha herättävät hämmästystä. Myös luonto järvineen ja jokineen ihastuttaa. Tällaisia metsiä ei ole muualla maailmassa!

© WildNordicNature

Kilpailuvalttien tuntemus tulee hyödyksi Jaanan nykyisessä työpaikassa, Karhuseutu ry:ssä. Maaseudun kehittämisyhdistyksen tarkoituksena on innostaa elinympäristön ja oman toiminnan edistämiseen. Tämä tapahtuu jakamalla Leader-rahoitusta paikallisille ja kansainvälisille hankkeille, yhdistyksille sekä pienyrityksille.

Kansainvälisiä hankkeita ja luontomatkailua

Kansainvälisten asioiden koordinaattorina Jaana on mukana käynnistämässä kansainvälisiä hankkeita Karhuseutu ry:n kuuden kunnan toimintapiirin lisäksi Ravakan ja Pyhäjärviseudun alueilla.  Itse hän vetää yhtä kansainvälistä luontomatkailuprojektia.
- Tavoitteenamme on, että ulkomaalaisten kumppaneiden silmiä hyödyntämällä luonto ja oma alue saavat ansaitsemansa arvostuksen. Haluamme lisätä lähimatkailua, Jaana kertoo ja kehottaa luontomatkailusta kiinnostuneita yrittäjiä tai kansainvälisistä projekteista kiinnostuneita yhdistyksiä ottamaan rohkeasti yhteyttä.
- Meillä on Euroopassa yli 2000 toimintaryhmää, joiden kanssa voimme tehdä yhteistyötä. Uusien ideoiden ja yhteyksien jakaminen on helppoa.

Kansainväliset hankkeet eivät kuitenkaan tarkoita pelkkää matkustelua.
- Voimme tehdä 90 % työstä paikallisesti ja 10 % kumppanin kanssa ulkomailla.
Ekologisuuden kannattajana Jaana yrittää jättää matkustelun minimiin myös omassa työssään, vaikka työkenttänä onkin koko Eurooppa. Välillä kansainvälisiä vieraita saapuu myös Satakuntaan. Tällöin saatetaan ihastella tähtitaivasta keskellä talviyötä tai lähteä retkelle sienimetsään.
- On rikkaus olla tekemisissä eri kulttuurien, alojen ja ihmisten kanssa!

Hyvinvointia pohjoismaisesta luonnosta

Jaana Mälkki luottaa Satakunnan ja Suomen luontoon. Jaana perusti yrityksen Wild Nordic Nature, joka myy ja markkinoi matkailutuotteita Suomessa ja Euroopassa. Myynnissä on muiden yrittäjien tuotteita eri vuodenaikoina luonnossa sekä omia tuotteita, kuten yrttisaunahoito ja melontakurssit. Jaanalta kannattaa kysyä apua tuotteistamiseen. VisitFinland palkitsi yrityksen Finrelax TOP25-tähtiyrityksenä 2016; nämä 25 suomalaistuotetta edustavavat Suomea ulkomaille hyvinvointimatkakohteena. Wild Nordic Naturen palkittu tuote on suomalaiseen mytologiaan, villiruokaan ja metsän hyvinvointivaikutuksiin tutustumista erämaisenjärven rannalla Porissa  sekä Selkämeren kansallispuiston saaristossa nauttien melonnasta ja erilaisista saunahoidoista Luvialla.

Top