Nopia: Porista animaatioita lähelle ja kauas

Teksti Kreetta Haaslahti Kuvat Julia Hannula

Animaatiostudio Nopian perustajan Teemu Erämaan tie on kulkenut Lontoon Sohon kortteleista luvialaisen autotallin kautta Porin torin kulmille. Onko Nopia seuraava Rovio? Tai kohta suurempi kuin Supercell? Sitä tarina ei vielä kerro, mutta sen saamme tietää, miten matka tähän asti on sujunut.

Vuonna 2001 luvialainen Teemu Erämaa lähti Lahden muotoiluinstituuttiin opiskelemaan multimediaa ja animointia. Koulu oli tunnettu hyvistä vaihtomahdollisuuksistaan ja niin Erämaakin päätyi vuodeksi Prahaan lisäoppia hakemaan. Vaihtovuodesta mukaan tarttui paljon tietoa ja taitoa, mutta myös ranskalainen tyttöystävä. Elettiin vuotta 2007, kun he muuttivat Lontooseen.

Nopian perustaja Teemu Erämaa.

Nopian perustaja Teemu Erämaa.

Oman alan töitä ei tahtonut löytyä, mutta ennen baarimikoksi hakeutumista Erämaa päätti ottaa vielä yhteyttä suomalaiseen kaveriin, joka työskenteli The Millissä, animaatioihin ja visuaalisiin tehosteisiin erikoistuneessa yrityksessä.
– Menin tapaamaan häntä ja kerroin mitä osasin. Hän suositteli minua ja pääsin sisään. Olin todella onnekas, muistelee Erämaa uransa kannalta tärkeää hetkeä.

Gladiaattori-elokuvan visuaalisista tehosteista tunnetuksi tullut The Mill oli erinomainen oppikoulu.

The Mill oli erinomainen oppikoulu. Yritys tuli tunnetuksi voitettuaan vuonna 2000 Oscar-palkinnon Gladiaattori-elokuvan visuaalisista tehosteista. Elokuvan ohjannut Ridley Scott oli yksi firman omistajista.
– Se oli tosi kova firma, maailman kärkiluokkaa. Samassa korttelissa Sohossa toimivat myös esimerkiksi MPC ja Framestore, jotka tekevät Harry Potteria ja muita sellaisia, kuvailee Erämaa yritystä ja ympäristöä, jossa hän työskenteli ja kartutti osaamistaan kolmen vuoden ajan.
– Oli sairaan hauskaa, tosi kiva duuni.

Takaisin Suomeen ja Luvialle

Sitten tiet tyttöystävän kanssa erkanivat. Samoihin aikoihin sisko Suomessa sai toisen lapsensa ja Erämaasta tuli kummisetä.
– Mietin, että mitä minä täällä enää teen ja päätin palata. Halusin lähemmäs ikääntyviä vanhempiani ja muuta perhettä.

"Tein autotalliin oman studion ja työskentelin siellä puolitoista vuotta."

Vuoden 2011 alussa Erämaa asuikin taas Luvialla vanhempiensa omakotitalossa, sulassa sovussa äidin, isän ja veljen kanssa.
– Tein autotalliin oman studion ja työskentelin siellä puolitoista vuotta. Sitten vanhempani muuttivat Poriin kerrostaloon ja ostin talon itselleni, kertaa Erämaa, joka nyt jakaa samaisen kodin avovaimonsa Hennan ja heidän alkusyksystä 2016 syntyneen esikoisensa kanssa.

Kalle Cloudberry on Nopian luoma hahmo.

Kalle Cloudberry tutustuttaa katsojia suomalaisuuden saloihin Nopian omassa, humoristisessa Finnish Facts, Fast! -sarjassa.

Hahmoanimointia ja monikulttuurista meininkiä

Nopia Oy:n tarina oli alkanut.
– Tiesin, että palattuani haluan keskittyä enemmän animaatioon ja hahmoanimaation, kertoo 14-vuotiaasta asti 3d-grafiikkaa harrastanut Erämaa.

Visuaalisten tehosteiden tekeminen olisi sitä paitsi ollut yhdelle ihmiselle turhan raskasta. Erämaa kertoo valaisevan esimerkin siitä, kuinka raskasta.
– Jos jossain leffassa vaikka iso hyökyaalto vyöryy kaupungin yli, niin sen tekemiseen voidaan tarvita 10 ihmistä ja puoli vuotta.

Vuonna 2013 Erämaa uskaltautui palkkaamaan ensimmäisen työntekijän. Intialainen Abhijeet Sawant muutti Suomeen löydettyään Erämaan ja Nopian LinkedIn-sivuston kautta.
– Abhi aloitti harjoittelijana. Hän tuli Luvialle meidän autotalliin töihin ja myös asui meillä ensimmäiset pari kuukautta, muistelee Erämaa.

Nopiassa työskentelee kahdeksan henkilöä.

Nopian työntekijäjoukko järjestäytyi yhteiskuvaan iloisesti vitsaillen. Kuvassa Linda Isoviita (ylärivissä vas.), Felicia Prehn, Teemu Erämaa, Gautam Purushotham, Lauri Eklund (alarivissä vas.), Abhijeet Sawant, Jerry Nybäck ja Tomi Aalto.

Loppuvuodesta 2016 Nopiassa työskentelee kahdeksan henkeä, joista yksi toiminimellä ja yksi freelancerina. Työkieli studiolla on englanti, sillä Abhin ohella kansainvälisyyttä työyhteisöön tuo toinen intialainen Gautam Purushotham sekä New Yorkista Poriin muuttanut Felicia Prehn.
– Suomessa on aika vähän osaajia ja he kaikki ovat Helsingissä jossain Supercellillä, summaa  Erämaa alalle tyypillistä monikulttuurisuutta.

"Lontoon kontaktieni kautta olemme päässeet tekemään aika isoja juttuja maailmalla."

Tärkeät kansainväliset kontaktit

Ilman Erämaan ulkomailla viettämiä vuosia Nopia tuskin olisi päässyt kiinni projekteihin, joissa se nyt on saanut olla mukana.
– Lontoon kontaktieni kautta olemme päässeet tekemään aika isoja juttuja maailmalla.

Tällaisia ovat esimerkiksi syksyllä 2015 ilmestyneen Xbox-peli Halo 5:n teaseriin tehdyt komponentit.
– Nytkin Grey Goose -vodkalle tehtävässä projektissa autamme yhtä toista firmaa Lontoossa työskennelleen kollegan kautta.

X-box-peli Halo 5:n teaser-video.

Vaikka pääpaino on ollut koko ajan animoinnissa, niin muutamia vuosia on kulunut ennen kuin Nopia on päässyt todella tekemään hahmoanimaatioita. Esimerkkinä Erämaa mainitsee alihankintana vähittäiskauppaketju Alepalle tehtävän, Helsingissä vuoden 2016 aikana pyörivän seitsemän tv-mainoksen Kulmilla-sarjan, jossa esiintyy viisi Nopian luomaa hahmoa.
– Hahmoanimoinnissa on se hyvä puoli, että jos hahmot saadaan toimimaan, niin ne voivat elää vaikka kuinka pitkään. Mietitään vaikka jotain Kellog’sin Tony the Tigeria, joka on kymmeniä vuosia vanha hahmo.

Alepalle tehty tv-mainossarja Kulmilla näkyy pääkaupunkiseudulla.

Etänä maailmalla

Vuoden 2014 lopussa Nopia muutti Poriin Nortamonkadulle. Kansainvälisissä projekteissa voi hyvin olla mukana, vaikkei maantieteellisesti olisikaan lähellä asiakkaita ja yhteistyökumppaneita.
– Näitä töitä tehdään paljon etänä ja yhteistyö muiden tekijöiden kanssa sujuu ilman tapaamisia.

Nopia, Erämaa & Prehn.

Äidinkielenään englantia puhuva amerikkalaissyntyinen Felicia Prehn on suureksi avuksi kansainvälisessä viestinvaihdossa, kehuu Teemu Erämaa. 

Nopia Oy:n tarinassa se vaihe alkaa olla takana, että töitä tarvitsisi tehdä referenssien toivossa puoli-ilmaiseksi.
– Silloin projekti on mennyt hyvin, jos siitä jää rahaa käteen, se on itse suunniteltu ja näyttää hyvältä.

"Olen aika innoissani tästä pelistä. Siinä voisi olla potentiaalia."

Syksyllä 2016 Porin torin kulmilla sijaitsevassa studiossa työskennellään myös muuan Rescuebusters-pelin parissa. Pelin julkaisija on ostanut Nopialta ensimmäisen version kehittämisen. Pelin ideana on opettaa pelaajaa toimimaan oikein erilaissa onnettomuustilanteissa.
– Olen aika innoissani tästä pelistä. Siinä voisi olla potentiaalia.

Rescuebusterin on määrä tulla ulos keväällä 2017 ja jää nähtäväksi, millainen menestys sitä odottaa. Erämaan tulevaisuuden visioissa siintää myös oma tuote.
– Jos meiltä tulisi joku iso brändi, oli se sitten oma tv-sarja, joku online-juttu, sovellus tai peli, jonka kaikki tuntisi maailmalla, niin se olisi aivan huikeata, päättää Erämaa.

Yhteistyötä Nopian tapaan © Julia Hannula

Nopialla animaatioita työstetään tiiviissä yhteistyössä. Tällä kertaa Teemu Erämaan kanssa ruudun äärellä Gautam Purushotham ja Lauri Eklund.

 

Lue myös näyttelijä Annu Valosen kokemuksia työskentelystä kulttuurituottajana Merikarvialla:
Merikarvia: Annu Valonen kulttuurielämän ohjaksissa

Artikkeli on osa Satakunnan menestystarinat -sarjaa. zataxom

Top