Näistä Satakunta tunnetaan

Mitä sinulle tulee mieleen Satakunnasta - Suomen suosituin kesätapahtuma Pori Jazz, hymyn huulille nostattavat murteet vai kenties Yyterissä lämmittävä aurinko? Satakunnalla ylpeydenaiheita on useita, tässä niistä muutamia!

Yyteri

Vietä unelmien rantaloma Suomen Rivieralla! Yyterin kuuden kilometrin pituinen hiekkaranta houkuttelee kävijöitä ympäri maailman. Kuuntele meren kohinaa, upota varpaasi lämpimään hiekkaan ja ihastu suosittuun matkakohteeseen! 
>> Yyteri

Yyterin upea hiekkaranta sopii niin lapsille kuin aikuisille.

Hauskat murteet

Kat tän Porrii eks tiä! Ymmärrätkö Porin murretta ja Rauman giältä? Satakuntalaiset murteet ovat omaa laatuaan, ja ensimmäisellä kerralla niitä kohdatessasi saatat höristellä korviasi. Ei hätää, voit hädän sattuessa luottaa myös elekieleen.

Nahkiaiset

Satakunnan maakuntakala on astetta erikoisempaa sorttia. Matomainen kala kerää katseita, eikä aina ihailumielessä. Uskallatko maistaa? Kerää rohkeutesi ja poikkea torilla nahkiaisostoksilla. Nahkiaispaistamo Nakkilassa on kuulu perinteisen herkun valmistamisesta.

Pitkä historia

Kaikki alkoi Hirvenpäästä. Suomen tunnetuin muinaislöytö toi Huittisten maailmankartalle. Satakunnan historia on täynnä jännittäviä kertomuksia murhista kaupunkipaloihin. 
>> Aikamatka Satakunnassa

Jääkiekko

Patasydän sykkii! Pori sekosi Ässien voitettua Suomen mestaruuden jääkiekossa. Rauman Lukon perinteet ja fanien kannatus herättävät huomiota koko Suomessa. Olemme ylpeitä omista joukkueistamme, Porin Ässistä ja Rauman Lukosta. 
>> Porin Ässät 
>> Rauman Lukko

Meri

Selkämeri on lähellä satakuntalaisten sydäntä. Irtaudu arjesta meren aalloilla purjehtien tai saaristoissa seikkaillen. 
>> Selkämeri.fi virtuaaliopas

Perinteet

Satakunta uudistuu jatkuvasti perinteitään unohtamatta. 1800-luvun suurteollisuuslaitokset ovat kehittäneet toimintaansa tai muuntautuneet mm. yliopistokeskukseksi. Historialliset kulttuuriympäristöt pidetään entisessä loistossaan, ajan henkeä kunnioittaen. Perinnöt ovat meille tärkeitä ja niitä arvostetaan. Kurkista Satakunnan kulttuuriympäristöjä esittelevään teokseen.

Satakuntalaiset persoonat

Meiltä on lähtöisin valtavasti taiteilijoita, muusikoita, tanssijoita, urheilijoita, näyttelijöitä, kulttuurialan vaikuttajia. Satakuntalaisella tekemisellä ja luovuudella on ja on ollut arvaattomia ja kauaskantoisia vaikutuksia. Räiskyviä persoonia, valtavirrasta poikkeavia polkuja, uskomattomia suorituksia.

Jenni Ahtiainen
Asustesuunnittelija Jenni Ahtiainen on osoitus satakuntalaisesta osaamisesta! Taidonnäytteitä on voinut bongata niin Linnan Juhlista kuin Golden Globe Awards -gaalastakin.

Dingo
Dingo on jäänyt suomalaisen musiikin historiaan kappaleillaan Autiotalo, Levoton Tuhkimo sekä Nahkatakkinen tyttö. Dingon kulta-aika sijoittuu Porirockinkin aikana tunnetulle 1980-luvulle.

Jenni Haukio
Porista kotoisin oleva Jenni Haukio tunnetaan parhaiten tasavallan presidentin Sauli Niinistön puolisona. Urallaan Haukio on mm. julkaissut kolme runokokoelmaa. Luonto on keskeisellä sijalla hänen teoksissaan.

Akseli Gallen-Kallela
Porissa syntynyt Akseli Gallen-Kallela (1865–1931) oli Suomen keskeisimpiä taidemaalareita. Satakuntalaisuus näkyi Gallen-Kallelan taiteessa ja elämässä monella eri tavalla. Yksi hänen tunnetuimmista teoksistaan, Poika ja varis (1884), on maalattu Satakunnan entisessä kunnassa, Tyrväällä, Akselin lapsuuden kotipaikassa. Juseliuksen mausoleumista Porista löydät freskot, jotka Jorma-Gallen-Kallela on maalannut isänsä luonnosten mukaisesti.

Selim Palmgren
Pohjolan Chopiniksi kutsuttu Palmgren (1878–1951) sävelsi pianolla yli 300 kappaletta. Satakunnan suurin musiikkioppilaitos Palmgren-konservatorio on nimetty hänen mukaansa. Vuonna 1955 Porin Raatihuoneenpuistoon pystytettiin patsas säveltäjän kunniaksi ja vuonna 2009 Raatihuoneenkatu muutettiin Selim Palmgreninkaduksi.

Frans Emil Sillanpää
F. E. Sillanpää (1888–1964) syntyi Hämeenkyrössä, joka oli osa Satakuntaa.  Hän on ainoa suomalainen Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaja. Vuonna 1939 myönnetty Nobel suotiin hänelle syvästä ymmärryksestä maalaisväestöä kohtaan. Yksi Sillanpään tunnetuimmista ja parhaimpana pidetyistä teoksista on vuonna 1939 ilmestynyt Nuorena nukkunut.

Sylvi Salonen
Sylvi Salonen (1920 – 2003) oli suomalaisten rakastama näyttelijä. Hän aloitti 14-vuotiaana Porin Teatterissa , mistä hän siirtyi vuonna 1943 Tampereen Teatteriin. Teatteriuran lisäksi hänet muistetaan televisiorooleistaan, kuten Tankki täyteen -sarjan Emmi Viléninä ja Tuliportaiden Sylvi Kaitalana sekä Heikki ja Kaija-sarjan Lahtiskana. Sylvi Salonen on haudattu Poriin Käppärän hautausmaalle.

Jorma Uotinen
Tämä persoona jää harvalta huomaamatta! Porissa syntynyt Jorma Uotinen on tanssijataiteilija ja koreografi. Hän on jättänyt jälkensä satakuntalaiseen kulttuurielämään muun muassa näyttelemällä lapsena Porin teatterissa. Uotinen on saanut kunnian toimia Porin kaupungin ensimmäisenä kulttuurilähettiläänä vuodesta 2010 lähtien.

Peter Vesterbacka
Porissa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Peter Vesterbacka on mies tunnetun Angry Birdsin takana. Angry Birds on yksi viime vuosien menestyneimmistä suomalaisista tuotteista maailmalla. Vesterbacka on tunnustautunut myös suureksi Ässät-faniksi.

Top