Merikarvia: Annu Valonen kulttuurielämän ohjaksissa

Teksi Kreetta Haaslahti Kuvat Julia Hannula, Merikarvian kunta

Merikarvian kunnantalolla, kulttuurisihteerin huoneessa näkyy uuden asukkaan kädenjälki. Keinutuoli ja räsymatto tuovat kotoista tunnelmaa perinteisten toimistokalusteiden rinnalle. Niin tällä huoneella kuin myös Merikarvian kulttuurielämällä on marraskuusta 2015 alkaen ollut uusi emäntä – Anna-Maija ”Annu” Valonen.

Mutta miten kummassa käsikirjoittaja, ohjaaja ja muun muassa Kätevä emäntä -sarjasta ja Risto Räppääjä -elokuvista tuttu näyttelijä päätyy pääkaupunkiseudulta satakuntalaisen pitäjän kulttuurisihteeriksi?
– Olen kesämerikarvialainen, paljastaa Valonen ja kertoo viettäneensä kesät Merikarvialla lapsuudestaan asti.

Annu Valonen työhuoneessaan © Julia Hannula

Annu Valosen työhuoneeseen asiaankuuluvaa tunnelmaa tuovat keinutuoli, pitsiliina, räsymatto ja taide.

Valonen on kotoisin Porista. Hänen eläkkeellä oleva äitinsä palasi synnyinseuduilleen Merikarvialle ja myös mies on ehta merikarvialainen. Pari kesää sitten Valonen keikkaili paikkakunnalla ja veti myös lasten ilmaisutaidon työpajoja yhteistyössä elokuvakerhon kanssa.
– Kun kuulin, että aikaisemmin Merikarvialla kulttuurin tuottamisesta vastannut Jouko Ilvonen oli jäämässä eläkkeelle, hain kulttuurisihteerin tointa ja minut valittiin, muistelee Valonen.

Hän oli aina ajattelut, että olisi kiva viettää kesää Merikarvialla ja tehdä töitä samalla.
– Kai sitä jonkinlainen kaipuu juurille tuli itsellekin. Tällaisia toiveita kannattaa siis universumille esittää, hymyilee Valonen.

Kahden kodin taktiikka

Valosen työ Merikarvian kulttuurisihteerinä on osa-aikainen – talvella työtä on kaksi päivää viikossa, kesällä työaika on 80 % kokoaikaisesta.
– Pelkällä kulttuurisihteerin palkalla ei elä, joten muut työt vievät minua säännöllisesti myös Helsinkiin ja muualle Suomeen.

Tällainen elämäntapa edellyttää kahden kodin taktiikkaa.
– Meillä on pieni asunto Helsingissä, jossa asumme, kun olemme töissä siellä. Merikarvialla asustelemme sitten väljemmin mieheni kotitalossa, joka on yksi Merikarvian vanhimmista taloista. Iso talo kasvimaineen tuntuu ihanalta, kun on tottunut kaupungissa asumaan aika ahtaasti. Täällä voimme olla kuin Ellun kanat, Valonen hymyilee.

"Täällä voimme olla kuin Ellun kanat."

Ensimmäinen, uuden työjärjestyksen mukainen vuosi on mennyt hujauksessa.
– Freelancerina olen tottunut olemaan paljon liikkeellä, mutta kyllä uusi tehtävä on vaatinut paljon opettelemista ja tutustumista.

Aktiivista kulttuurielämää Merikarvialla

Valonen kiittelee Merikarvian kulttuurikenttää ja erilaisissa yhdistyksissä toimivia ihmisiä todella aktiivisiksi.
– Täällä on kuorojakin kymmenkunta, hän ihastelee.

Valonen näkee, että kulttuurisihteerinä hänen päätehtävänsä on varsinkin tulevan Suomen 100-vuotisjuhlavuoden aikana yhdistää kulttuurialan ja erilaisten pienten yhteisöjen toimintaa ja tukea yhdessä tekemistä.
– Sehän on juhlavuoden teema valtakunnallisestikin, pohtii Valonen.

Ensimmäinen kesä oli tapahtumantäyteinen.
– Meillä oli täällä hurjan paljon tapahtumia. Täytyy myöntää, että olin vähän optimistinen siinä, että mitä kaikkea ehdin tekemään, mutta hyvin kaikki on mennyt. Ihmiset ovat olleet tosi tyytyväisiä.

Annu Valonen ja Galleria Vanha Savu © Julia Hannula

Galleria Vanha Savu on kesäinen kulttuurin kohtaamispaikka niin lapsille kuin aikuisillekin, vinkkaa Annu Valonen.

Osana tehtäväänsä Valonen vastaa Krookan satamassa sijaitsevan Galleria Vanhan Savun näyttelyistä ja tapahtumista. Kesäaikaan avoinna olevan, Dernjatinin entisessä kala-savustamossa toimivan gallerian toiminta on aktiivista.
– Tänä kesänä galleriassa oli kaksi isoa näyttelyä ja kolme pienempää. Lisäksi siellä on järjestetty teatteriesityksiä, konsertteja, erilaisia workshopeja ja lasten piknik-päivä, jossa oli sirkuskoulua ja vinttikirppis, luettelee Valonen.

"Mieli pysyy virkeänä, kun eteen tulee jotain yllättävää."

Ensi kesäksikin on jo paljon suunnitelmia.
– Saunakulttuuri tulee ainakin olemaan vahvasti edustettuna ja murretaiteilija Heli Laaksosen kanssa on viritteillä yhteistyökuvioita runojen tiimoilta.

Yllätyksiä merikarvialainen kulttuurielämä on tuonut eteen liki päivittäin.
– Mieli pysyy virkeänä, kun eteen tulee jotain yllättävää. Yllätykset vaativat vähän venymistä, mutta yleensä asiat aina järjestyvät.

Näyttelijöille ikärasismi on totta

Merikarvialle Valonen ei hakeutunut leppoistaminen mielessään.
– Olen 52-vuotias enkä ollenkaan valmis vielä jäähdyttelemään. On hieno mahdollisuus olla mukana suunnittelemassa koko vuoden kulttuuritapahtumia Merikarvialla. Halusin tarttua tähän tilaisuuteen myös oman ammatillisen kehittymiseni kannalta. Olen aikaisemminkin tehnyt tuottajan töitä, mutta en näin järjestelmällisesti.

"On hieno mahdollisuus olla mukana suunnittelemassa koko vuoden kulttuuritapahtumia Merikarvialla."

Totuus on myös, että naisnäyttelijän roolit alkavat radikaalisti vähenemään 40 ikävuoden jälkeen. Työllistyminen on vaikeaa erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa kilpailu on todella kovaa.
– Se, että tässä iässä on töitä koko ajan hyvin, vaatii sen, että tuotan itse koko ajan materiaalia, jota näyttelen.

Valonen onkin tehnyt paljon töitä itselleen. Hän on kirjoittanut neljä näytelmää ja kaksi kuunnelmaa ja käsikirjoittanut tv-sarjaa yhteistyössä muiden kirjoittajien kanssa. Tälläkin hetkellä hän kirjoittaa yhtä tilaustyötä ja suunnitelmissa on myös oma näytelmä.
– Ajattelin, että tulen tänne maaseudun rauhaan ja sitten kirjoitan uuden näytelmän. No ei ole vielä syntynyt, hän naurahtaa.

Krookan satamassa © Julia Hannula

Galleria Vanhan Savun terassilta avautuva näkymä merelle ja Krookan satamaan on tullut Valoselle tutuksi. 

Hektistä maaseudun elämää

Eikö idyllinen kuva maaseudun rauhasta pidäkään paikkaansa?
– Elämäni on paljon hektisempää täällä kuin Helsingissä. Olen melkein koko ajan töissä. Viime kesänä ohjasin kulttuurisihteerin työn rinnalla Ouraooppera-yhdistyksen produktion, joka oli Markku Pölösen Rikkaan rakkaus. Se oli ensimmäinen isompi ohjaukseni ja menestyi tosi hyvin. Ohjaaminen on kivaa, joten sama toistuu toivottavasti ensi kesänä.

"Ohjaaminen on kivaa, joten sama toistuu toivottavasti ensi kesänä."

Hektisyydestä huolimatta nykyinen järjestely on Valosen mieleen.
– Olen tosi tyytyväinen tähän tilanteeseen. Se, että pystyn tekemään osa-aikaisesti kulttuurisihteerin työtä palvelee sekä kunnan tarpeita että oman ammattini harjoittamista. 

Ouraoopperan Rikkaan rakkaus © Merikarvian kunta

Kesällä 2016 Ouraooppera-yhdistys toteutti Merikarvialla Markku Pölösen kirjoittaman Rikkaan rakkaus -produktion, jonka Annu Valonen ohjasi.

 

Lue myös Teemu Erämaan ja animaatiostudio Nopian tarina:
Nopia: Porista animaatioita lähelle ja kauas

Artikkeli on osa Satakunnan menestystarinat -sarjaa. zataxom

Top