Laatua elämään valokuidulla

Teksti Kreetta Haaslahti Kuvat Pia Hirvonen

Kun puhutaan digiloikasta, niin Pohjois-Satakunnassa ollaan jo vahvasti ilmassa. Ainakin, jos mittarina käytetään toimivia, nopeita tietoliikenneyhteyksiä.

Pohjois-Satakunnan Seutuverkko on Jämijärven, Kankaanpään, Sastamalan, Pomarkun ja Porin omistama yhtiö, jonka ensimmäiset tilaajat ovat päässeet nauttimaan huippunopeasta valokuituverkosta jo vuoden 2014 alusta alkaen.
– Tällä hetkellä verkon voi ottaa suoraan käyttöön noin 2500 kotitaloutta. Tuosta määrästä yli puolella se onkin käytössä – osalla jo kolmatta vuotta, kertoo toimitusjohtaja Torsti Ruokoski PSSV:stä.

Valokuituverkon käyttöastetavoite on 80 %. Syrjäisemmillä seuduilla ja pienempien kuntien alueella, missä yhteydet olivat aiemmin heikoimmat, tavoite on jo saavutettu.
– Esimerkiksi Kankaanpään keskustassa yhteydet ovat nykykäytöllä monin paikoin hyvät, joten valokuidun käyttöaste on siellä toistaiseksi vielä alhaisempi.

Laatua ruutuun ja elämään

Kotitalouksissa valokuituyhteyttä hyödynnetään muun muassa internet-käyttöön ja tv-kuvan laadun parantamiseen. Nopea yhteys mahdollistaa suoratoistopalvelujen ja IPTV:n eli laajakaistatelevision käyttämisen, jolloin tv-ohjelmia jaellaan verkon välityksellä suoraan vastaanottimiin.
– Nopea yhteys tuo myös erilaiset turvallisuutta lisäävät palvelut, kuten reaaliaikaisen videovalvonnan ja kiinteistöjen etäseurannan uudella tavalla ihmisten ulottuville.

Valokuituverkon käyttäjäkokemukset ovat olleet rohkaisevia.
– Käyttäjät ovat olleet erittäin tyytyväisiä verkon tasalaatuisuuteen ja nopeuteen.

Ruokoski näkee toimivilla yhteyksillä laajempiakin myönteisiä vaikutuksia elämänlaatuun.
– Nopean yhteyden myötä odotteluun ei enää kulu aikaa eikä käsillä oleva työ keskeydy tietoliikennekatkosten takia. Myös etätyö on nyt aidosti mahdollista. 

Pohjois-Satakunnan Seutuverkon toimitusjohtaja Torsti Ruokoski © Pia Hirvonen

Yhteistyöllä edistetään digitalisaatiota

Vastaavia valokuituhankkeita on käynnistynyt  viime vuosina runsaasti eri puolilla Suomea, mutta Pohjois-Satakunnassa ollaan etulinjassa. Tekemistä leimaa yhteinen halu yhteyksien parantamiseen.
– Varsin laaja ja kattava verkko on rakennettu koko Pohjois-Satakuntaan meidän ja Suupohjan Seutuverkon toimesta. Yhteistyö verkonomistajien kesken on hyvin monipuolista, rakentavaa ja toisiaan tukevaa, kiittelee Ruokoski.

Toimiva tietoliikenneverkko tuo mukanaan paljon mahdollisuuksia.
– Digitalisaation edistämiselle on nyt olemassa vahva pohja. Kotitaloudet voivat hyödyntää tietoliikennepalveluja laadukkaasti ja monipuolisesti ja yrityksillä on mahdollisuus kehittää ja kehittyä.

Kohti palvelullista tasa-arvoa

Runkoverkon massarakentamisen vaihe on valmis, joten katseet on Pohjois-Satakunnassa käännetty nyt verkon hyödyntämiseen. Kuitu käyttöön -hankkeen tavoitteena on lisätä valokuituverkon monipuolista käyttöä. Myös asumisen ja yrittämisen edellytyksiä halutaan parantaa.
– Alueellista tasavertaisuutta parannetaan konkreettisesti sillä, että luodaan toimivat puitteet hyville etäyhteyksille. Esimerkiksi maaseudulla toimiva yrittäjä ei enää joudu käyttämään koko päivää yhteen palaveriin, kun hän voi etäosallistumisen ansiosta säästää ajan, joka aiemmin kului matkustamiseen.

Yritykset voivat toimia tehokkaasti myös kasvukeskusten ulkopuolella.
– Hyvien, luotettavien yhteyksien myötä erilaisten pilvipalvelujen ja konsernien sisäisten tietovarastojen käyttö on syrjäseuduilla toimiville yksiköille mahdollista.

Tulevaisuuden suunnitelmissa siintää yhä monipuolisempi etäasiointi, kuten vaikkapa etäterveydenhuollon palvelujen tarjoaminen suoraan kotiin.
– Yhtenä kunnianhimoisimmista tavoitteistamme on olla mukana mahdollistamassa yhteistä etäasiointipalveluportaalia koko hankkeen alueelle. Toivon, että voisimme olla tässä kehitystyössä pilottikohteena ja näin mukana digitalisaation kärjessä.

Mikä valokuituyhteys?
  • Nopea ja toimintavarma tapa huolehtia kaikista kiinteistön tietoliikenne- ja viestintäpalveluista.
  • Korvaa niin perinteisen puhelin- ja nettiyhteyden kuin kaapeli-, antenni- ja satelliitti-tv:n.
  • Valokuitukaapelit on kaivettu maahan, joten yhteydet eivät ole alttiina sääolojen muutoksille. 

Lue lavialaisen Satakunnan Taimitukun kokemuksia valokuituyhteydestä:
Valokuitu tehostaa taimitarhaa

 

Artikkeli on osa Satakunnan menestystarinat -sarjaa. zataxom

Top