Kivikylä: Savusaunasta se alkoi

Teksi Kreetta Haaslahti Kuvat Julia Hannula

Lapin Kivikylässä, Rauman kupeessa alkoi 1970-luvun lopulla erään kotipalvaamon tarina. Alunperin ihmisten käyttöön vuonna 1927 rakennettu savusauna muuttui sian kinkuille sopivaksi ja siellä Jari Laihosen isä ryhtyi palvaamaan joululihoja.

Ensi alkuun saunassa palvattiin lihaa lähinnä lähikyläläisten tarpeisiin jouluna ja muina juhlapyhinä. Lehdessä ilmoiteltiin aina, kun sauna oli lämpimänä. Jari Laihonen peri palvaamisen taidon isältään ja vuonna 1992 hän perusti Kivikylän Kotipalvaamo Oy:n. Samoihin aikoihin alkoi Kivikylässä myös oma lihahankinta ja omien lihojen palvaus myyntiin kyläläisten toimittamien lihojen lisäksi.
– Kivikylän lihat hankitaan vielä tänäkin päivänä itse lähitiloilta noutaen, kertoo palvaamon työnjohtaja Jari Hakala.

Palvaamon työnjohtaja Jari Hakala pitää liekkiä yllä saunan pesässä © Julia Hannula
Palvaamon työnjohtaja Jari Hakala pitää liekkiä yllä saunan pesässä.

Parasta palvia perinteisesti

Vuonna 1995 Kivikylän Kotipalvaamo sai Suomen Paras saunapalvi -palkinnon. Samana vuonna Jari Laihonen palkkasi ensimmäisen työntekijänsä.
– Nyt Kivikylän Kotipalvaamolla on noin 240 työntekijää ja kolme tehdasta. Lapin tehtaassa leikataan ruhoja ja palvataan lihoja, Huittisten tehdas toimii makkaratalona ja Säkylän tehtaassa valmistetaan mm. lintutuotteita ja jauhelihaeineksiä eli pihvejä ja lihapullia, Hakala luettelee.

Tunteella omasta maakunnasta, kuuluu Kivikylän tunnuslause. Perinteitä talossa on kunnioitettu aina, mutta menestyvän yritystoiminnan taustalla on toki muutakin.
– Yrityksen kasvussa apuna on ollut tinkimätön luottamus omaan tekemiseen, ihmisiin ja käsityötaitoihin, kotimaiseen laadukkaaseen ja terveelliseen lähilihaan sekä tietenkin makuaistiin.

Kivikylän Lapin tehtaanmyymälässä riittää valikoimaa
Kivikylän Lapin tehtaanmyymälässä riittää valikoimaa.

Huiluntuhti ja muut suosikit

Tänään Kivikylän kärkituotteita ovat Huiluntuhti grillimakkara, Wanhanajan nakit, Palvarin Lihapyörykät, nyhtöpossu sekä KunkkuKinkku, joka on samaa perinteistä, palkittua palvikinkkua, nyt vain siivutettuna ja myyntipakkaukseen pakattuna.
– Kyseinen pakkauskin on taattua lähituotantoa, sillä se on neljän satakuntalaisyrityksen – Eskimon, Westpakin, Starcken ja meidän – yhteistyön tulos.

Uutuustuotteissa luotetaan kotimaisilla perhetiloilla kasvaneeseen siipikarjaan.
– Nyhtökalkkuna, kalkkunanakki ja kalkkunamakkarat ovat kaikki luonnollisesti suomalaisesta lihasta valmistettuja.

Hullulenkillä lamaa vastaan

Kivikylän tuotteista esimerkiksi Huiluntuhtia, Wanhanajan nakkeja ja Palvarin Lihapyöryköitä on saatavilla ympäri Suomen. Osaa tuotteista taas myydään vain omista myymälöistä ja toriautoista. Keväällä 2016 valmistui Huittisten tehtaanmyymälän mittava uudistus, kun makkaranmallinen Hullulenkki avattiin.

Alunperin oli tarkoitus laajentaa aiempaa pientä myymälää, mutta toimitusjohtaja Laihonen päätti, että tehdään samalla vaivalla jotain hiukan erikoisempaa.
– Tämä aika on ollut täynnä negatiivisuutta ja lamaa, joten tällä tavalla voimme tuoda vähän iloa ihmisille.

Ihan heti ei tule mieleen Huittista parempaa paikkaa hullunkurisen malliselle myymälälle.
– Hullumies Huittisista, siitähän kaupunki tunnetaan, Hakalakin toteaa.

Tuija Nordlund palvelee asiakkaita ilolla
Lapin tehtaanmyymälässä asiakkaita palvelee ilolla mm. Tuija Nordlund.

Huittisten tehdas on hyvin pitkälti makkaratehdas, joten siinäkin mielessä makkaranmuotoinen myymälä sopii kuvaan paremmin kuin hyvin. Asiakaskunta tuntuu olevan samaa  mieltä.
– Tämä makkaraihmisten taivas on otettu ilolla vastaan ja ihmiset ovat käyneet ostoksilla ahkerasti.

Tehtaanmyymälöiden ohella myös toriautot ovat tärkeitä myyntikanavia. Autot ovat kiertäneet ympäri maata jo 90-luvun lopulta asti.
– Ihmiset ovat löytäneet hyvin toriautojemme luokse. Autoja on tituleerattu tehtaanmyymälöidemme jatkoiksi, sillä myös niistä saa maistiaisia uutuuksistamme ja koetuotteistamme.

Tulevaisuus näyttää lähiruokaan luottavalle Kivikylälle hyvältä.
– Olemme aina uskoneet siihen, että ruuan alkuperä pitää tietää. Näin olemme varmistaneet ruuan tuoreuden ja puhtauden. Nykyisin kuluttajat ovat yhä tarkempia ja tiedostavampia näistä asioista ja meidän kannaltamme se on vain hyvä asia.

Myyntiautot kuljettavat satakuntalaista ruokaa turuille ja toreille ympäri maan
Kivikylän myyntiautot kuljettavat satakuntalaista ruokaa turuille ja toreille ympäri maan.

Artikkeli on osa Satakunnan menestystarinat -sarjaa. zataxom

Top