Ihastu vanhaan Raumaan

vanha_rauma_pitsiviikko2017_kuja

Vanha Rauma on elinvoimainen kaupunkiyhdyskunta, jossa asutaan ja tehdään töitä ympäri vuoden. Se on myös pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue. Eri ikäiset, yksikerroksiset rakennukset, osin keskiajalta periytyvä katuverkko, kapeat kujat sekä lukuisat puodit ja putiikit houkuttavat kävijöitä läheltä ja kaukaa.

Vuonna 1991 Vanha Rauma nimettiin ensimmäisenä Suomessa Unescon maailmanperintökohteeksi. Lähes 30 hehtaarin suuruisella alueella on yli 600 rakennusta, joista suurin osa on yksityishenkilöiden omistamia. Asukkaita Vanhassa Raumassa on noin 800.

Vanha Rauma on rakentunut vuoden 1682 palon jälkeen tiiviiksi kaupunkikeskustaksi. Muutamien talojen julkisivuissa on säilynyt 1700-luvulle viittaava pystylaudoitus ja joissakin leveä empirelaudoitus 1820- ja 1830-luvuilta.

Useimmat rakennukset ovat yhä uusrenessanssityylisessä ulkoasussa, jonka ne ovat saaneet 1890-luvulla. Tuolloin kaupunkiin virtasi purjelaivoja, ja merenkulun kukoistus heijastui vaurautena kaupungin julkisivuihin asti.

Monet Vanhan Rauman talot ovat saaneet nykymuotonsa vähitellen lisä- ja muutosrakentamisen myötä. Yksinkertaisia eteisen ja kahden tuvan muodostamia paritupia on jatkettu kamareilla, ja kuisteja ja huoneita on lisätty pihan puolelle. Vanhan Rauman ulkopuolelle Rauman rakennettu kaupunkialue alkoi laajentua vasta 1900-luvun alussa.

Rauman toiminnallinen keskus on kauppatori ja sen lähistön liikekadut. Niiden varsilla on parisataa kauppaa, viehättäviä ravintoloita, kahviloita ja taiteilijoiden työhuoneita. Alueelta löytyy kolme kulttuurihistoriallista museokohdetta sekä Rauman taidemuseo.

Puutaloidylliä täydentää myöhäiskeskiajalla rakennettu Pyhän Ristin kivikirkko. Se on entinen fransiskaaniluostarin kirkko, jonka kuorissa on näyttäviä keskiaikaisia maalauksia.

Vanhan Rauman alueelta löytyvät myös yhä vuonna 1640 tulipalossa tuhoutuneen Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot. Pyhän Kolminaisuuden kirkko rakennettiin 1400-luvulla.

Kauppatorin laidalla Vanhan Rauman ytimessä sijaitsee 1776 rakennettu Vanha Raatihuone, joka toimii nykyisin museona. Vanha Raatihuone edustaa tyyliltään barokkia, mutta rakennuksen kaksikerroksinen tornilla varustettu perusmuoto on tuttu jo keskiajan kaupungeista.

Kotimuseo Marela esittelee vauraan raumalaisen laivanvarustajaperheen asumista ja elämistä Rauman purjelaivamerenkulun kukoistuksen aikana 1800- ja 1900-lukujen taitteessa.

Toinen toistaan kauniimmat rakennukset hurmaavat ulkokuorellaan ja yksityiskohdillaan. Kun suuntaat Raumalle, varaa aikaa myös piipahduksille pikkuputiikkeihin, puoteihin ja kahviloihin ihastelemaan niiden upeaa tarjontaa. Mutta ensin: jatka selailua varoen, sillä ihastumisvaara ja hullaantumisen riski on suuri. Vanha Rauma on parasta paikan päällä ja toiseksi parasta kuvina!

 

 

 

 

 

 

Tekstien koonti Kreetta Haaslahti Kuvat Mikael Leppäniemi.