Icehearts kasvattaa hyvään elämään

Teksti Kreetta Haaslahti Kuvat Julia Hannula

Kun nuorten miesten joukko kokoontuu kaksi kertaa viikossa ulvilalaiselle salibandykentälle pelaamaan ja harjoittelemaan, riittää hurttia huumoria ja veljellistä vääntöä niin kuin minkä tahansa yläkouluikäisten ryhmän tavatessa. Tämän joukkueen kohdalla kyse ei kuitenkaan ole vain harrastuksesta ja urheilusta. Poikaporukka kuuluu toiseen Ulvilan kahdesta Icehearts-joukkueesta ja seuraavan turnauksen pelikuvioiden ohella he ovat kasvattajansa johdolla vahvistaneet otettaan elämästä jo liki kymmenen vuoden ajan.

Icehearts-toimintamalli tarjoaa pitkäkestoista ja ammatillista tukea lapsille, joiden on huomattu sitä kasvussaan tarvitsevan. Yksi ammatillisin perustein valittu joukkue toimii 12 vuoden ajan kasvattajansa luotsaamana. Näiden nyt 15-18-vuotiaiden ulvilalaispoikien kasvattaja on Jani Söderling ja yhteistä matkaa on taivallettu jo liki kymmenen vuoden ajan.
– Ydinryhmä, noin 10 poikaa, koottiin 2000 ja 2001 syntyneistä esikouluikäisistä ja ekaluokkalaisista yhdessä kunnan sosiaalitoimen, varhaiskasvatuksen ja koulun henkilöstön kanssa. Ryhmä on aloittaessaan pieni ja joukon sosiaalisen kantokyvyn mukaan siihen otetaan matkan varrella lisää jäseniä, selventää Jani Söderling.

Jani Söderling © Julia Hannula

Icehearts-kasvattaja Jani Söderlingilla on monta roolia. Yksi niistä on maalin vartiointi joukkueen harjoituksissa ja peleissä. 

Syrjäytymistä vastaan

Erityistä tukea kasvussaan kohti aikuisuutta tarvitsevien lasten lisäksi mukaan valitaan heitä, joilla ei olisi syystä tai toisesta muuten mahdollisuutta harrastaa. Tyypillinen Icehearts-joukkueen jäsen on esimerkiksi maahanmuuttajan, yksinhuoltajan tai suurperheen lapsi, jonka osallistumismahdollisuudet harrastustoimintaan ovat rajalliset. Tällä hetkellä Söderlingin joukkueessa on 20 poikaa ja kokoonpano elää edelleen.
– Viime vuonna mukaan tuli yksi poika ja ihan lähipäivinä saadaan vielä uusi jäsen, kun Vantaalla asunut ja siellä Icehearts-joukkueeseen kuulunut poika muuttaa tännepäin.

Tärkeä osa toimintaa on myös perheiden tukeminen kasvatustyössä.

Joukkueen aloittaessa päiväohjelma on parin ensimmäisen vuoden ajan selkeä.
– Aamulla lapset menevät kouluun ja iltapäivisin he osallistuvat meidän iltis-toimintaan, jossa tehdään läksyt, syödään välipalaa, ollaan ulkona ja tutustutaan eri lajeihin erilaisten leikkien ja pelien kautta. Tärkeä osa toimintaa on myös perheiden tukeminen kasvatustyössä.

Icehearts-joukkue harjoituksissaan © Julia Hannula

Ilmainen vapaa-ajan harrastus kasvattaa Icehearts-joukkueen jäsenten sosiaalista elämänpiiriä. 

Kun pari ensimmäistä vuotta on kulunut, iltapäivätoiminta korvautuu ilmaisella vapaa-ajan harrastuksella. Laji valitaan yhdessä, Ulvilassa se on salibandy.
– Lajitreenien lisäksi järjestämme erilaisia retkiä ja leirejä muutaman kerran vuodessa. Retki voi tarkoittaa vaikka sitä, että mennään yhdessä Ässien peliin. Hiihtolomalla on pienleiri, johon tulee osa pojista ja ennen kesäloman alkua melkein kaikki joukkueet Suomessa järjestävät isomman leirin kaikille joukkueen jäsenille. Me teemme paljon yhteistyötä Vantaan ja Helsingin samanikäisten poikien joukkueiden kanssa ja järjestämme leirin heidän kanssaan.

Katso Icehearts  - hyvän kasvun puolesta -esittelyvideo.

Paras kaveri ja muita kunniatehtäviä

Koulutyö, perhetyö ja vapaa-ajan harrastus ovat Icehearts-toiminnan pääelementit. Joukkueen elinikä on pitkä, mikä tarkoittaa, että kasvattaja voi tukea lasta perheineen mahdollisimman monessa heidän kohtaamassaan haasteessa. Kokonaiskuva kasvavan lapsen elämästä säilyy myös kasvattajalla.
– Kaikkiin mahdollisiin poikia koskeviin verkostopalavereihin osallistutaan. Olivatpa ne sitten koulupalavereita, sosiaalitoimiston tai perheneuvolan tapaamisia, oppilashuoltoryhmiä tai vanhempainvartteja.

Söderlingille Icehearts-kasvattajan tehtävä on enemmän elämäntapa kuin työ. Joukkueen elinikä on 12 vuotta, mutta hän uskoo, että yhteydenpito poikien kanssa jatkuu yhteisen taipaleen päätyttyäkin. Yhteisten vuosien aikana pojat ovat saaneet tärkeitä eväitä elämäänsä, mutta matka on kasvattanut myös Söderlingiä.
– Kyllä tämä on antanut uutta näkökulmaa elämään. Paljon on yhdessä koettu niin ikäviä kuin tosi kivojakin asioita ja kaikkea siltä väliltä. On huikeaa seurata näiden jätkien kasvua.

"Me kasvattajat olemme normaaleja aikuisia, joka ovat paikalla silloin, kun lupaavat."

Kasvattajan rooli edellyttää läsnäoloa ja lapsen tukemista hänen tarpeidensa mukaan.
– Me olemme normaaleja aikuisia, joka ovat paikalla silloin, kun lupaavat. Kuuntelemme ja olemme aidosti kiinnostuneita lapsen ja nuoren asioista. Välillä se tarkoittaa yläasteikäisen kotiopettajana toimimista tai toisen hakemista kouluun aamu toisensa jälkeen, jotta hän saa päättötodistuksensa. Yhden pojan kanssa olen tehnyt koulutyötä koko tämän ajan. Nyt hän on ammattikoulussa ykkösellä ja kaikki menee tosi hyvin.

Ei urheilua, vaan elämää varten

Liikunta on Icehearts-toiminnassa tärkeä työkalu. Sen tehtävänä on ennaltaehkäistä ylipainoa, kohottaa lasten fyysistä ja psyykkistä kuntoa sekä kasvattaa sosiaalista elämänpiiriä. Joukkuelajit opettavat kumppanuutta ja pelaajat oppivat käytännössä, mitä työnteko merkitsee omille taidoille.
– On hienoa huomata, että pojat, jotka muuten kulkevat eri porukoissa eivätkä ole koulussa missään tekemisissä keskenään, voivat urheilukentällä heittää maalin jälkeen yläfemmat. Kentällä roolit unohtuvat.

"Yksi poika siirsi ensimmäisinä vuosina kotona kelloa eteenpäin, että pääsisi nopeammin harjoituksiin."

Joukkue on pojille monella tapaa tärkeitä.
– Yksi poika siirsi ensimmäisinä vuosina kotona kelloa eteenpäin, että pääsisi nopeammin harjoituksiin. Ja toinen kertoi hiljattain, että aloittaessaan hänellä ei ollut yhtään kaveria ja nyt niitä on 20.

Lämmittelyä Icehearts-harjoituksissa © Julia Hannula

Icehearts-toiminta on Söderlingille enemmän elämäntapa kuin työ.

Myös kasvattaja on raivannut paikkansa poikien sydämiin.
– Kun koulussa piti äidinkielen tehtävässä luetella kolme tärkeintä ihmistä elämässä, niin yksi alusta asti mukana ollut poika nimesi äidin ja isän jälkeen minut. Se on aika iso juttu. Ja parhaissa kavereissa olen monen listalla kympin sakissa, hymyilee Söderling.

"Suuri kiitos kaikille yhteistyökumppaneille ja niille, jotka taloudellisella tuellaan mahdollistavat toimintamme."

Suomen Icehearts ry., joka on Söderlingin työnantaja, juhli 20-vuotista uraansa vuonna 2016. Kattojärjestö saa tukea Raha-automaattiyhdistykseltä. Koko maassa on liki 30 joukkuetta 10 paikkakunnalla ja ne toimivat paikallisyhdistysvetoisesti. Icehearts Satakunta ry:n toiminta pyörähti aikanaan käyntiin Ulvilassa Karhuseudun Leader-tuella. Alusta asti mukana ollut Ulvilan kaupunki maksaa toiminta-avustusta, jolla katetaan toisen kasvattajan palkkakulut. Kaikki loput rahat toiminnan pyörittämiseen tulevat lahjoituksina.
– Suuri kiitos kaikille yhteistyökumppaneille ja niille, jotka taloudellisella tuellaan mahdollistavat toimintamme, kiittää Söderling.

Artikkeli on osa Satakunnan menestystarinat -sarjaa. zataxom

Top