Eskimo: Vastuullisuus puhuttelee asiakkaita ja työntekijöitä

Teksti Kreetta Haaslahti Kuvat Julia Hannula

Meille suomalaisille Eskimo on melkein kuin synonyymi kätevälle keittiölle. Siinä määrin Eskimo-tuotteet Elmukelmusta, folioon ja leivinpaperista suodatinpusseihin helpottavat ruoka-askareista suoriutumista. Osalle ihmisistä voi tulla yllätyksenä se, että suuri osa näistä tuotteista valmistetaan edelleen Rauman Lapissa Eurajoentien tehtaalla. Ja varsin vastuullisesti valmistetaankin.

Rekisteröity tuotemerkki Eskimo on ollut käytössä jo 1960-luvulta. Yrityksen juuret löytyvät Euran Kauttualta vuodesta 1937, jolloin perustettiin Euran Paperi Oy. Tänään, monien vaiheiden ja useampien yrityskauppojen jälkeen yritystä johtavat veljekset Clas ja Peter Fredman. He jatkavat isänsä Christian Fredmanin työtä, mutta rohkeasti uudistaen. Vuonna 2016 yritys sai veljesten kasvojen lisäksi myös heidän nimensä, kun Fredman Group ja sen kaksi tytäryhtiötä, Fredman Professional Kitchen Oy ja Fredman Operations Oy perustettiin. Näistä jälkimmäinen jatkaa tuttujen Eskimo-tuotteiden tyyssijana.

Suosittu työnantaja tuntee vastuunsa

Rauman Lapissa toimiva tehdas työllistää tällä hetkellä noin 60 henkilöä. Yksi heistä on Marju Vroman, joka saapui Lappiin puolitoista vuotta sitten Lappeenrannan, New Yorkin ja Turun kautta. Samalla kemiantekniikan diplomi-insinööri vaihtoi yliopiston tutkimusmaailman ja mineraalien rikastustekniikat laatu- ja ympäristöasioihin.
– Aika on mennyt tosi nopeasti. Täällä on tapahtunut niin paljon muutoksia. Kun tulin taloon, niin Eskimon ilme uudistui täysin. Sitten tuli tämä yritysmuutos Fredman Groupiksi. Ihmiset ovat niin täynnä energiaa ja tekemisen meininkiä, että on tosi innostavaa olla mukana tässä, iloitsee HSEQ Managerin tittelillä Fredman Operations Oy:ssä työskentelevä Vroman.

Marju Vroman © Julia Hannula

Marju Vroman on kotiutunut Fredman Groupiin ja vastuuasioiden äärelle hyvin.

Yritysvastuuasioihin Vroman on tutustunut työtä tekemällä. Perheyrityksen arjessa vastuullisuudella on vahva rooli ja yrityksen kvartaali tuntuu todella olevan vuosineljänneksen sijaan neljännesvuosisata. Se näkyy esimerkiksi pitkinä työurina.
– Tänä vuonna eläkkeelle jäi eräs rouva, jonka tytär on edelleen töissä meillä.

"Jos asioita ei olisi hoidettu hyvin ja vastuullisesti, niin eivät ihmiset haluaisi tulla meille töihin."

Fredman Operations, tutummin Eskimo, on alueella tunnettu ja suosittu työnantaja.
– Jos asioita ei olisi hoidettu hyvin ja vastuullisesti, niin eivät ihmiset haluaisi tulla meille töihin, Vroman miettii.

Vastuu on kokonaisvaltaista

Yritysvastuu jaetaan usein kolmeen osa-alueeseen, joita ovat sosiaalinen, taloudellinen ja ympäristövastuu.
– En itse mieti vastuuta osa-alueina, vaan yhtenä kokonaisuutena, mutta perinteisen jaon kannalta ajateltuna esimerkiksi sosiaalinen vastuu näkyy meillä siinä, että työterveyshuollon palvelut ovat huomattavasti lakisääteistä kattavammat.

Pakkauskoneella Carita-siivousliinoja © Julia Hannula

Satakuntalainen kuitukangas jalostuu Lapissa Carita-siivousliinoiksi. Pakkauskoneella työskentelee Pekka Pullinen.

Myös henkilökunnan koulutukseen satsataan.
– Tänä vuonna koko henkilökunta on osallistunut muun muassa Työturvallisuuskortti-koulutukseen.

Ensi vuoden alussa vuorossa on hygieniapassi-koulutus.
– Vaikka emme teekään ruokaa, niin elintarvikepakkaukset ovat kuitenkin ruuan kanssa kosketuksissa. Se nähdään varmasti kiinnostavana aiheena henkilökunnan keskuudessa ja se tuo taas lisää osaamista ja intoa tekemiseen.

Eskimo-leivinpaperipakkauksia © Julia Hannula

Eskimo-leivinpaperipakkaukset ovat lähdössä tehtaalta kauppoihin. Pakkauspuuhissa ovat Jari Viitamaa (vas.) ja Alex Peltola.

Mieluummin ennakoiden kuin jälkijunassa

Omistajuuden ohella vastuullisuutta ruokkii sekä kuluttajien lisääntyvä tietoisuus että kiinnostus aihetta kohtaan.
– Asiakkaat tulevat vaatimaan yrityksiltä yhä enemmän. Me panostamme näihin asioihin mieluummin etukäteen kuin niin, että yritämme raahautua ajan tasalle siinä vaiheessa, kun on pakko.

Koko tehtaalta menee vuodessa kaatopaikalle vain pari sataa kiloa jätettä.

Hyvänä esimerkkinä ennakoivasta asenteesta ovat ympäristöasiat, jotka Lapin tehtaalla on hoidettu aina hyvin. Kierrätysaste on ollut jo usean vuoden ajan 95 %. Koko tehtaalta menee vuodessa kaatopaikalle vain pari sataa kiloa jätettä.
– Jätelaki edellyttää 50 prosentin kierrätysastetta viiden vuoden kuluttua, joten olemme ihan huomattavasti edellä sitä. Kunnossapidon verstaalla on yksi sekajäteroskis. Kaikki muu kierrätetään.

Kierrätysvaunuja © Julia Hannula

Kierrätysvaunujen armeija vartioi Lapin tehtaan käytäviä.

Ympäristön ohella kierrättämään motivoivat toki myös taloudelliset asiat.
– Meidän käyttämät materiaalit ovat tosi puhtaita, joten tottakai ne ovat myös arvokkaita uusiokäyttöön myytyinä.

Lainsäädännön muuttuvia vaatimuksia seuraa ulkopuolinen lakitoimisto. Kaikki alaan ja yritystoimintaan liittyvät lait päivittyvät nettitietokantaan ja jos joku asia on muuttumassa, siitä tulee huomautus tietokantaan.
– Meidän tarvitsee vain käydä muutoskohdat läpi ja reagoida niihin. Hyvä esimerkki tästä on syrjinnän ehkäisyyn ja vähemmistöjen huomiointiin liittyvä yhdenvertaisuussuunnitelma, joka on pakollinen kaikille yli 30 henkilöä työllistäville yrityksille ensi vuoden alusta. Meillä se on ollut käytössä jo puoli vuotta.

Kolmioleipäpakkauksia © Julia Hannula

Pahviaihiot taittuvat kulma kerrallaan kolmioleipäpakkauksiksi. Teijo Ojala käyttöö konetta tottuneesti.

Fredman Group on mukana kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksessa.

Sitoumus kestävän kehityksen puolesta

Maaliskuusta 2016 alkaen Fredman Group on ollut mukana kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksessa. Sitoumus2050.fi-verkkopalvelussa organisaatiot, yritykset ja yksityiset henkilöt voivat antaa kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksia ja ideoita. Kyseessä on suomalainen malli, jolla nostetaan kansallinen kestävän kehityksen työ uudelle tasolle. Sitoumuksen takana on Suomen kestävän kehityksen toimikunta.
– Meillä ei ole tehty lainkaan perinteistä vastuullisuusraportointia, joten ajattelimme siksi tehdä tästä sitoumuksesta mahdollisimman kattavan. Se on samalla vähän modernimpi tapa raportoida vastuullisuudestamme.

Yhteiskuntasitoumuksen mittareita seurataan ja tarkoitus on, että vuoden välein jokainen sitoumuksen antanut yritys käy raportoimassa, millä tavalla on edistynyt ja mitkä ovat seuraavat askeleet vastuullisuuden saralla.
– Marja Innanen Valtioneuvoston kansliasta esitteli kesällä 2016 tätä mallia YK:n pääsihteeristössä New Yorkissa ja sitoumus on leviämässä kovaa vauhtia myös ulkomaille.

Eskimolaisia työssään

Kirsi Sillanpää on toisen polven fredmanilainen, sillä myös hänen äitinsä teki työuransa Lapin tehtaalla. Kirsi tuli taloon äitiyslomansa jälkeen 90-luvun lopulla, kun Sillanpään äidiltä oli töissä kysytty, että mitäs se Kirsi tekee. Kun kävi ilmi, ettei työpaikkaa ole, niin Eskimosta sellainen järjestyi. Kirsi on tehnyt talossa monenlaisia töitä. Ehkä mieleisin niistä oli työskentely tehtaanmyymälän puolella.
– Kyllä tämä tuotannon työkin on mukavaa. Yksikään päivä ei täällä ole samanlainen, iloinen Sillanpää kertoo työstään yhdellä tehtaan 20 eri linjasta, joilla syntyy kymmeniä erilaisia tuotteita.

Kirsi Sillanpää © Julia Hannula

Kirsi Sillanpää on toisen polven fredmanilainen.

Tehtaanmyymälässä vastassa ovat iloisesti hymyilevät Maarit Koivukoski ja Ida Wibom. Koivukoski on myös pitkän linjan fredmanilainen. Hän aloitti työt vuosituhannen vaihteessa.

Maarit Koivukoski © Julia Hannula

Maarit Koivukoski valmiina palvelemaan tehtaanmyymälän asiakkaita.

Tehtaanmyymälässä häntä viehättää päivien vaihtelevuus. Asiakkaita myymälään houkuttavat edullisemmat hinnat ja erityisesti 2-laatutuotteet, joita saa vain täältä.

– Asiakkaita käy yksittäisistä matkaajista bussilasteihin. Monet piipahtavat samalla, kun käyvät sukuloimassa esimerkiksi Rauman suunnalla. Eräskin pariskunta Lahdesta vierailee säännöllisesti Eskimon tehtaanmyymälässä, Koivukoski kertoilee.

Ida Wibom © Julia Hannula

Iloinen Ida Wibom tehtaanmyymälän kassalla.

Artikkeli on osa Satakunnan menestystarinat -sarjaa. zataxom

Top