AQVA.IO: Vesiturvateknologiaa Satakunnasta

Teksti Minerva Koski ja Kreetta Haaslahti Kuvat Julia Hannula

Puuvillatehtaan kutomakoneiden jyske on vaiennut jo aikaa sitten, mutta hiljaista ei Porin Pohjoisrannassa ole tänäkään päivänä teollisen toiminnan suhteen. Yhdessä toimistohuoneista urakoi suunnilleen mikroaaltouunin kokoinen Ultimaker 3D-tulostin. Pyöreää liikettä toistava kone valmistaa LeakLook-palvelun vesimittarinlukijoiden koteloita, tosin enää hetken. Porilaisstartup AQVA.IO tähtää tuotteineen maailmalle ja sitä tavoitetta ei 3D-tulostimen viiden kotelon vuorokausituotannolla täytetä.

– Olemme parhaillaan viimeistelemässä sopimusta valmistuksen siirtämisestä teolliseen tuotantoon. Ruiskupuristamalla saadaan tuhat koteloa tunnissa, kertoo yrittäjä Ville Strandman.

3D-tulostin työssään © Julia Hannula

3D-tulostin valmistaa vesimittarinlukijoiden koteloita AQVA.IO:n toimistolla.

Mutta mitä ihmeen koteloita ja mihin vesimittareihin?

Pinkaistaanpa pari vuotta taaksepäin ja mihinpä muuallekaan kuin metsään. Luonto tunnetusti elvyttää, kohentaa mielialaa ja auttaa keskittymään. Strandmanille ja hänen yhtiökumppanilleen Jarkko Mäkivaaralle se toimii selkeästi myös ajatusten virittelijänä.
– Syksyllä 2016 heittelimme kävelylenkeillä Porin Isomäen metsäpoluilla erilaisia yritysideoita. Niitä löytyi laidasta laitaan sukkien verkkokaupasta lähtien, Strandman naurahtaa.

3D-tulostin työssään © Julia HannulaVesimittarinlukijoiden koteloiden valmistus tapahtuu vielä hetken AQVA.IO:n omalla toimistolla. Lähiaikoina valmistus siirtyy teolliseen tuotantoon.

Lopulta ajatukset alkoivat pyöriä vesiteknologian ympärillä miesten törmättyä vesiteemaan uudestaan ja uudestaan.
– Eteeni osui ennusteita, joiden mukaan tulevaisuudessa yhä pienemmällä osalla maapallon väestöstä on saatavilla puhdasta vettä. YK:n tiedotteet muistuttivat, että vesi, tai pikemminkin sen puute, on syynä moniin konflikteihin maailmalla. Samaan aikaan kotona odottanut vesilaitoksen paperinen vesimittarin lukupyyntö alkoi tuntua kovin vanhanaikaiselta, Strandman kertaa.

Idea älykkäästä vesiturvateknologiasta alkoi konkretisoitua ja AQVA.IO:n tarina lähti lentoon. 

Tekoäly löytää vuodot

Strandmanin mukaan vesimittarien etäluentaan on kehitetty teknologioita aiemminkin, mutta putkimiesten näkövinkkelistä. Lähinnä IT-asioiden parissa aiemmin työskennelleet miehet katsoivat aihetta tuorein silmin.
– Meille vesiteknologia on uusi aluevaltaus, ja olemme lähestyneet asiaa käyttäjän näkökulmasta, Strandman kertoo. 

AQVA.IO:n Ville StrandmanYrittäjä Ville Strandman haluaa parantaa vesivuotojen löydettävyyttä sekä olla vaikuttamassa vedenkäytön kulutustottumuksiin.

Yksi LeakLook-palvelun oivalluksista on käyttää hyväksi jo olemassa olevaa infrastruktuuria. Yrityksen kehittämän vesiturvalaitteen voi asentaa itse helposti vesimittarin päälle. Laite liitetään verkkovirtaan ja kiinteistön langattomaan verkkoon. Vesiturvalaitteen toiminta perustuu konenäköön, ja LeakLook-palvelu siirtää kulutustiedot reaaliaikaisesti ja tietoturvallisesti käyttäjän nähtäville.
– Tekoälyn avulla järjestelmä pystyy analysoimaan kertyvää tietoa, havaitsemaan poikkeamia ja ilmoittamaan asiakkaalle niistä, kuvailee Strandman. 

AQVA.IO:n vesimittarinlukija

AQVA.IO:n vesimittarinlukija on helppo asentaa olemassa olevaan vesimittariin. Katso video >

Veden käytöstä syntyvää kulutustietoa voi seurata pöytäkoneella, kännykällä tai tabletilla kuukausitasolta jopa minuuttitasolle asti. LeakLook-palvelun avulla voi päästä sekä salakavalien kulutussyöppöjen että isompien vahinkojen jäljille.
– Hiljaa tiputtelevasta wc-istuimen säiliöstä voi koitua satojen eurojen lasku vuodessa. Jos järjestelmä havaitsee äkillisen kulutuspiikin, se lähettää käyttäjälleen hälytyksen. Näin äkillisten, isompien vuotojen jäljille päästään nopeasti.

"Hiljaa tiputtelevasta wc-istuimen säiliöstä voi koitua satojen eurojen lasku vuodessa."

Palvelu on suunniteltu niin kotitalouksille, taloyhtiöille kuin yrityksillekin. 
– Näemme tässä yhteistyömahdollisuuden myös vakuutusyhtiöiden kanssa. Vesivuotovahinkoja on enemmän kuin palovahinkoja. Kaikilla on palovaroitin, mutta vuotovaroittimia vain harvalla.

AQVA.IO tähtää kasvuun

Ensimmäinen versio LeakLookin konenäöstä kehitettiin yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa. Muuten laite on suunniteltu itse piirilevystä lähtien. 
– Osa laitteen komponenteista tulee Kiinasta, mutta tuotanto ja tuotekehitys on pidetty lähellä. Tuotetta kokoaa raumalainen Comprog Electronics ja laitteen muotoilusta teolliseen tuotantoon sopivaksi vastaa porilainen apDesign. Käyttöliittymää kehitetään tamperelaisen ohjelmistoyrityksen voimin, Strandman luettelee. 

"Kannattaa pyytää rohkeasti apua, sillä ihmiset auttavat mielellään."

Tuotteensa kehittämiseen yrittäjät ovat pyytäneet, ja saaneet, apua vesilaitoksilta ja isännöintitoimistoilta. Välillä on kyselty neuvoja myös muilta satakuntalaisilta startup-yrityksiltä esimerkiksi rahoitusasioissa. Strandman rohkaisee muita aloittavia yrittäjiä samaan.
– Älkää ainoastaan myykö tuotetta, vaan pyytäkää rohkeasti apua, sillä ihmiset auttavat mielellään.

Startup-yrittäjän ominaisuuksiin hän lisää vielä uteliaan mielen ja kyvyn olla stressaamatta liikaa. 
– On siedettävä myös epävarmuutta, ja jos homma epäonnistuu, toivoisi sen tapahtuvan nopeasti, jotta voi tarttua uusiin ideoihin ja projekteihin. Myös yhteistyökyky ja tiivis yhteydenpito alihankkijoihin ja omaan verkostoon on tärkeää. 

"Haluamme auttaa ihmisiä ymmärtämään, mihin vettä kuluu."

Vuoden 2018 loppupuolella Strandmanin ja Mäkivaaran yrityksessä aloitti kolmantena työntekijänä tuotekehitykseen keskittyvä ohjelmistoinsinööri. Kaiken kaikkiaan palvelun parissa työskentelee kymmenkunta ihmistä. Tuotetta on nyt myyty kotimaassa yksityisasiakkaille, yrityksille ja taloyhtiöille. Seuraavaksi tavoitteena on lyödä läpi pohjoismaisilla ja saksalaisilla markkinoilla. Tulevaisuutta Strandman maalaa isosti, pilke silmäkulmassa.
– Jos pystyisimme vaikuttamaan vedenkulutuksen seurantaan, niin olisihan se hienoa. Visionamme on kyetä vastaanottamaan ja analysoimaan dataa kaikista maailman vesimittareista. Haluamme auttaa ihmisiä ymmärtämään, mihin vettä kuluu. Mahdollisuus vaikuttaa kulutustottumuksiin motivoi palvelun kehittämiseen, Strandman summaa.

Top