Aitoja makuja Satakunnasta

Satakuntalainen ruokakulttuuri on runsasta ja vieraanvaraista. Sanonta ”sen seitsemää sorttia” on peräisin Satakunnan pitopöydistä. Ruokakulttuurimme rikkauksia ovat kalaruoat, varsinkin eri muodoissa olevat siika ja silakka sekä erikoisuutemme nahkiainen. Satakunnassa tuotetaan paljon siipikarjaa, sianlihaa, juureksia, avomaan vihanneksia sekä kasvatettuja sieniä. Maakunnassa toimii useita isoja ruokatuottajia.

Aitoja makuja Satakunnasta

Ruokatuotanto on maakuntamme vahvuus. Puhtaaseen ruokaan panostetaan ja sen saanti halutaan tehdä helpoksi. Satakuntalaiset maut avomaanvihanneksista metsämarjoihin odottavat sinua! Puhdas lähiruoka ja parhaat raaka-aineet kulkeutuvat kauppojen ja ravintoloiden kautta sinun ruokapöytääsi nautittavaksi. Etsi maatilamyymälöitä ja suoramyyntipaikkoja Koe Satakunta -hakusivuston avulla!

Aitoja makuja Satakunnasta -tuotteet on kasvatettu, valmistettu tai jatkojalostettu Satakunnassa. Ne ovat syntyneet rakkaudesta aitoihin, puhtaisiin makuihin ja ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Satakuntalaiset tuottajat - maatilat, puutarhat ja kalastajat - ovat aina osanneet tuottaa korkealuokkaisia raaka-aineita. Muista kysyä kauppiaaltasi satakuntalaisia tuotteita.

© Juha Sinisalo

"Aito maku on tuore, raikas, puhdas. Se syntyy satakuntalaisesta tietotaidosta, maaperästä, vedestä ja ilmastosta. Sekä nopeasta toimituksesta pellolta pöytään." - Esa Mäkitalo, vihannesviljelijä, Mäkitalon Farmi Oy, Mannila

"Tilan hoito ja huolenpito, koska tämä tuntuu omalta alalta. Kun ostaa maitoa, tietää, että tässäkin maakunnan oman meijerin purkissa on meidän Ylevän tai Unikon maitoa." - Sanna Seikkula. Koivumäen maitotila, Lappi

"Aito maku syntyy oikeista raaka-aineista ja oikeista työmenetelmistä. Satakunnan Keittiömestarit ry:n missiona on siirtää satakuntalaista ruokaperinnettä myös alan opiskelijoille." - Hannu Ollila, keittiömestari. Kivikylän Kotipalvaamo Oy, Lappi

"Lihan tuottajistamme 98 % on satakuntalaisia toimijoita, joten tuotteidemme alkuperä on satakuntalainen, siis lähiruokaa. Pakkaamamme lihan voitkin jäljittää aina eläimen syntymähetkeen asti." - Juha Vuorenmaa. Tilateurastamo Vuorenmaa, Ulvila

"Haluaisin lisätä kuluttajien tietoa ja tietoisuutta kalkkunasta ja kalkkunanlihasta. Kalkkuna on monipuolinen ruoka-aine, ja lisäksi kevyttä ja proteiinipitoista syötävää." - Kim Haavisto, leikkaaja. Länsi-Kalkkuna Oy, Säkylä

"Ylpeydenaiheemme on perinteinen kakko, josta leivomme myös uusia variaatioita. Toimitamme lisäaineettomat, käsityönä tehdyt leipämme itse suoraan kaupoille." - Heikki Lankoski, yrittäjä. Ullan Pakari, Pori

© Juha Sinisalo

"Haukea, ahventa, muikkua. Innovaatiomme on Pyhäjärven pikkukaloista valmistettava kalamassa. Siitä valmistettaan kalapyöryköitä, kalapihvejä ja niin edelleen. Kalassa on kesäinen aito maku - ympäri vuoden." -Jouni Aaltonen, kalastaja. Kolvaan Kala, Säkylä.

Satakuntalaiset erikoisherkut

Oletko kuullut lapskoussista? Tiedätkö miltä Euran rinkilä näyttää? Useat Satakunnan erikoisherkuista sekoittuvat alueemme perinteiden kanssa. Maakuntakalamme nahkiainen on paikallinen herkku halstrattuna snapsin kera. Maakuntakasvi tyrnistä saadaan juomia, leivonnaisia sekä jälkiruokia runsaalla C-vitamiinilla ja karoteenilla höystettynä. Myös entisajan merimiesten laivaruoka lapskoussi ja Euran makeat rinkilät ovat Satakunnan tunnettuja makupaloja. Kakko on herkullinen vehnäleipämme.

Porilainen

Tiedätkö sinä, mistä aito grilliherkku porilainen koostuu ja miten sellaisen voi valmistaa itse? Paahda pari leipää sekä paksu makkaraviipale. Kasaa järjestyksessä leipä - makkara -leipä. Mausteeksi laitetaan sipulia, suolakurkkua, sinappia ja ketsuppia - reilu, helposti lähestyttävä, mutkaton klassikkoherkkusi on valmis nautittavaksi!

Top