Ahlström: Kulttuuritekoja Noormarkussa ja Kauttualla

Teksti Kreetta Haaslahti Kuvat Julia Hannula ja A. Ahlström Kiinteistöt Oy

1800-luvun viimeisten vuosikymmenten aikana Ahlströmistä kasvoi menestynyt suomalainen sahaimperiumi, jonka suojissa Noormarkkuun ja Kauttualle rakentui merkittävää kulttuuriperintöä historiallisten ruukkimiljöiden muodossa. Tänään nämä upeasti ylläpidetyt alueet ovat avoimia paitsi Ahlströmin suvun jäsenille, myös satunnaisille matkaajille, juhlimaan kokoontuville perheille ja kokousta viettäville yritysryhmille. Yösijakin löytyy jopa 60 hengelle.

Pienestä kankipajasta Noormarkun joen rannalla, Makkarakosken äärellä kaikki alkoi. Vuosi oli 1806 ja rakennuttajana vapaaherra Carl Constantin de Carnall. Noormarkun ruukin huippuvuodet antoivat kuitenkin vielä odottaa itseään. Ne koittivat Antti Ahlströmin hankittua ruukin omistukseensa 1870. Alkoi määrätietoinen kasvu, kehittäminen ja rakentaminen kohti alueen nykypäivään asti säilynyttä loistoa.
– Antti Ahlström satsasi tähän alueeseen ja kehitti sitä, joten perinteet velvoittavat meitä vaalimaan menneiden sukupolvien työtä ja muistoa, pohtii aluetta ylläpitävän A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtajana vuodesta 2012 alkaen toiminut Peter Ahlström.

Ahlströmin ruukki @ A. Ahlström Kiinteistöt Oy

Noormarkun ruukkialue on omavarainen sekä sähkön että lämmön suhteen. Siitä pitävät huolen edelleen toiminnassa oleva sähkövoimala, joka valmistui Makkarakosken partaalle, kankipajan viereen jo vuonna 1896 sekä haketta polttoaineena käyttävä lämpövoimala.

Suvulle asuinsijoja

Ahlströmin Noormarkun ruukkialue muodostuu yli sadasta eri rakennuksesta. Alueen kruunuja ovat joen pohjoispuolella sijaitsevat Isotalo (1881), Havulinna (1901) ja Villa Mairea (1939), jotka yhtiötä eri vuosikymmenillä luotsanneet pääjohtajat rakennuttivat kodeiksi perheilleen. Nykyään näiden rakennusten käyttö vaihtelee talosta riippuen.
– Isotalo on ihan oma lukunsa. Se ei kestä suurta kulutusta, joten se on vain suvun ja joskus myös yhtiön käytössä. Villa Mairea ja Havulinna ovat suvun ja yhtiön käytössä, ja Havulinnaa vuokrataan valikoidusti myös muiden yritysten käyttöön. Villa Mairea on näistä taloista ainoa, johon järjestetään opastettuja kierroksia ulkopuolisille, Peter Ahlström esittelee.

Pienoismalli Noormarkun ruukkialueesta © Julia Hannula

Pienoismallissa joen tällä rannalla pääkonttori, sen takana joen toisella puolen Isotalo ja aivan kuvan vasemmassa laidassa Havulinna. Pienoismallirakentaja Taina Pailos rakensi Voyage-näyttelyssä esillä olevaa Noormarkun ruukin pienoismallia kaksi vuotta.

Yhtiön konttori sijaitsi Isotalossa aina vuoteen 1916 asti, jolloin uusi pääkonttorirakennus valmistui. Tarina kertoo, että uusi konttorirakennus yläkerran vierashuoneineen oli valmistuessaan varsin loistelias yhtiön todelliseen kokoon nähden. Satsaus oli kuitenkin tarpeen maailmalta tulleiden, suurten asiakkaiden vakuuttamiseksi. Merkittävä rooli rakennuksella on edelleen, sillä sieltä käsin huolehditaan A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n kiinteistö- ja metsäliiketoiminnasta, kuin myös emoyhtiö Ahlström Capitalin taloushallinnosta Ahlström Konsernipalvelut Oy:n toimesta.
– Tuolla pääkonttorissa lukuja pyöritetään melkein 20 huippuosaajan toimesta. Kyllä nekin toiminnot voisivat olla Helsingissä, mutta yhtiö on nähnyt tärkeäksi, että täällä tapahtuu ja on työpaikkoja. Se on paikallistoiminnan tukemista. Näemme sen osaltamme myös yhteiskuntavastuuna, Ahlström linjaa.

Paikallistoiminnan tukemisella onkin yhtiössä pitkät perinteet. Antti Ahlström perusti vuonna 1874 Noormarkun suomenkielisen kansakoulun ja Noormarkun sairaala valmistui vuonna 1912 Antin vaimon Eva Ahlströmin lahjoitusten avulla. 1930-luvulla Ahlström-yhtiö avusti myös kansalaissodassa tuhoutuneen Noormarkun vanhan puukirkon tilalle kohonneen kivikirkon rakentamisessa.

Palveluliiketoimintaa ja vuokra-asuntoja

Ruukin rakennuskannassa johtajien asumuksia täydentävät yhtiön työväelle ja virkailijoille rakennetut asuinalueet. Tänäkin päivänä osa ruukin vanhoista työväen asunnoista on vuokrattu asuinkäyttöön.
– Tällä alueella on yli 50 vuokralaista, jotka asettavat omat vaatimuksensa sille, että paikat pidetään kunnossa sen lisäksi, että se on sekä suvun että yhtiön tahto. Uudet vuokralaiset löytyvät aina nopeasti. Yksi syy voi olla se, että harvassa vuokratalossa tulee puutarhuri kaupan päälle, hymyilee Ahlström.

Riitta Kilo & Peter Ahlström © Julia Hannula

Vanhassa pajassa sijaitseva Ahlström Voyage -näyttely kertoo mielenkiintoisella tavalla Ahlström-yhtiöiden historiasta ja suomalaisesta teollisuushistoriasta yli 160 vuoden ajalta. Kuvassa Riitta Kilo ja Peter Ahlström.

Noormarkun ruukin alue palveli pitkään lähinnä suvun ja yhtiön tarpeita. Kun Ahlström-yhtiö vuonna 2001 jakautui kolmeksi eri yhtiöksi, eriytyi suurin teollisuusyritys muusta toiminnasta ja melkein kaikki sen toiminnot keskittyivät ulkomaille.
– Ruukin alue hiljeni aika radikaalistikin, kun täällä ei käynyt enää niin paljon yhtiön vieraita. Silloin yhtiö ja suku päättivät, että tästä ei saa tulla museota. Haluamme, että tämä on elävä ruukki. Siitä tuli kimmoke avata aluetta pikkuhiljaa myös ulkopuolisille, taustoittaa Peter Ahlström.

Alueen avaaminen ja asiakkaiden houkutteleminen vaativat vetäjäkseen ammattilaisen. Sellainen löytyikin, kun headhunter sai kahta hotellia Helsingissä johtaneen Riitta Kilon houkuteltua takaisin Satakuntaan ja Noormarkkuun vuonna 2012.
– Kiinnostuin tehtävästä, kun kuulin ruukkien kehityssuunnitelmista ja suvun tahtotilasta. Olin pitkään tehnyt hotellinjohtajan työtä ja ajattelin, että samanlaista johtamista tämäkin on, muistelee Riitta Kilo.

Käytännössä ajatus samanlaisesta johtamisesta on osoittautunut vääräksi.
– Täällä olen paljon lähempänä asiakasta ja siitä olen iloinen. Palveluiden kehittäminen ja toteuttaminen eri asiakaskohderyhmille on erittäin mielenkiintoista työtä. Asiakkaiden positiiviset palautteet toiminnastamme ovat kaikille meille työntekijöille palkitsevia ja innostavia, toteaa Kilo.

Villa ett © A. Ahlström Kiinteistöt Oy

Alueen talojen väritys kertoo niiden alkuperäisestä käyttötarkoituksesta – punaisissa asuivat työntekijät, keltaisissa virkailijat ja valkoisissa omistajat. Pääkonttorin läheisyydessä sijaitsevat virkailijatalot Villa Ett (kuvassa) ja Villa Två. Puutarhan ympäröimä Villa Ett tarjoaa toimivat tilat kokouksille. Sen Noormarkku-saliin mahtuu jopa 40 henkeä. 

Yritysvieraita ja kulttuurimatkailijoita

Vierastoiminnan suhteen Ahlströmillä on pitkät perinteet ja samaa vieraanvaraisuutta, jota yhtiön vieraat ja suku ovat aiemmin saaneet alueella nauttia, halutaan tarjota myös muille. Fiskarsin kaltaiseksi vuoden jokaisena päivänä avoinna olevaksi tapahtumakeitaaksi Ahlström ei kuitenkaan tähtää.
– Minun tehtäväni on löytää sellaisia uusia asiakkuuksia, jotka soveltuvat juuri tähän ympäristöön, avaa Kilo.

Vierastalo Sahala © A. Ahlström Kiinteistöt Oy

Hotellitasoisia majoitustiloja löytyy Vierastalo Sahalasta (kuvassa), Vainiolasta ja Kultalasta. Tilavat huoneet on tyylikkäästi sisustettu ja aamiainen tarjoillaan kustavilaistyylisellä Noormarkun Klubilla.

Yritysasiakkaat ja -ryhmät ovat Ahlströmille tärkeitä.
– Tyypillisin meidän yritysasiakasryhmistä on sellainen, jossa ryhmä kokoustaa ja yöpyy täällä. Kokouspäivän illan kruunaavat mukavat saunatilat Noormarkunjoen rannalla, missä Kolin saunamaailma sähkö-, puu- ja savusaunoineen ja kylpytynnyreineen on vieraiden käytössä.

Kolin saunamaailma © A. Ahlström Kiinteistöt Oy

Kolin saunamaailma tarjoaa mukavat puitteet rentoutumiselle vaikkapa kokouspäivän päätteeksi.

Yritysasiakkaiden ohella Ahlström houkuttelee myös kulttuurimatkailusta kiinnostuneita kävijöitä.
– Ahlström Voyage -näyttely tarjoaa todella mielenkiintoisen läpileikkauksen niin Suomen historiasta kuin suvun ja yrityksenkin vaiheista. Toinen merkittävä vetonaula on Alvar Aallon suunnittelema Villa Mairea, jonne järjestetään opastettuja kierroksia. Kolmas kiinnostava kohde on Makkarakosken sahamuseo, jossa pääsee tutustumaan sahalaitoksen koko elinkaareen.

Arkilounaita, perhejuhlia ja avoimia ruukkikierroksia

Sekä Noormarkun että Kauttuan ruukkien ravintolat tarjoavat arkipäivisin lounasta. Tänä kesänä ravintoloiden aukioloa pidennetään myös iltoihin, jolloin ruokaa voi tilata erilliseltä kesälistalta.
– Toivomme, että tätä kautta paikalliset asiakkaat löytäisivät meille vielä aiempaa enemmän, Kilo pohtii.

Andréd Fabig © Julia Hannula

Huhtikuisena maanantaina keittiömestari André Fabig valmisteli Noormarkun ruukin keittiössä päivän lounasta. Työtään Noormarkussa ja Kauttualla hän pitää vaihtelevana ja monipuolisena. Siihen kuuluu mm. lounaslistojen, kokous- ja juhlatarjoilujen sekä aamiaisvalikoiman suunnittelua.

Kesällä järjestetään myös avoimia, opastettuja ruukkikierroksia.
– Mukavan kulttuuriannoksen saa yhdellä kertaa esimerkiksi, jos aloittaa aamun Villa Mairea -kierroksella, käy välillä Klubilla lounaalla ja jatkaa sitten meidän ruukkikierrokselle. Näitä kierroksia on tiettyinä vakiopäivinä, jotka löytyvät kevään edetessä meidän verkkosivujemme tulevista tapahtumista, Kilo vinkkaa.

Myös erilaisten perhejuhlien järjestämiseen Ahlströmin ruukit tarjoavat loistavat puitteet niin Noormarkussa kuin Kauttuallakin. Riitta Kilo on iloinen siitä, että Ahlströmin kaltaisia yrityksiä, jotka haluavat ylläpitää ja kehittää arvokkaita ruukkiympäristöjä, on vielä olemassa.
– Aloitettuani työt täällä minulle vasta valkeni se, että eihän tällaisia ruukkimiljöitä tässä mittasuhteessa edes ole muualla.
– Tämä on kulttuuriteko ja meidän tapamme tukea aluetta, mutta myös Satakunnan vetovoimaisuutta pitämällä historiallisia miljöitä kunnossa ja yleisölle avoimina, päättää Peter Ahlström.

Noormarkun Klubi © A. Ahlström Kiinteistöt Oy

Noormarkun Klubi on suosittu paikka perhejuhlien järjestämiseen. Juhlasaliin mahtuu reilut 100 henkilöä tärkeitä hetkiä juhlistamaan. 

Artikkeli on osa Satakunnan menestystarinat -sarjaa. zataxom

Top