Pitkis - liikunnan iloa

Teksti Essi Keskitalo Kuvat Pitkis-Sport

Lasten ja nuorten liikunnan saanti herättää paljon keskustelua. Tietokoneisiin ja televisioon käytettävästä ajasta ollaan huolissaan ja passivoitumista pelätään. Saavatko lapset tarpeeksi liikuntaa?

Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry eli LiikU toimii liikunnan edistämiseksi Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella. LiikUn kesäisin järjestämällä Pitkis-Sport-leirillä osallistujat pääsevät kokeilemaan monipuolisesti eri lajeja ratsastuksesta cheerleadingiin ja pallopeleihin. Monipuolisuus on Pitkis-Sportin valttikortti.

Pitkis-liikuntaperheeseen kuuluu leirin lisäksi useita tapahtumia ympäri vuoden. Mini-Pitkikset hiihto- ja syyslomalla, Pitkis-Sporttikerhot ja Pitkis-lajikoulut kesällä sekä erilaiset kiertueet, perheliikunta- ja seikkailupäivät tilauksesta liikuttavat aktiivisesti eri-ikäisiä.
- Tarkoituksena on tutustuttaa lapsia ja nuoria eri liikuntalajeihin sekä innostaa heitä liikkumaan, LiikUn leiritoiminnan kehittäjä Jurkka Virtala kertoo.

Liikunnan ilo © Pitkis-Sport

Liikkumisesta tapa koko perheelle

Turvallisuus, uudistuvuus ja eettisyys ovat avainsanoja Pitkis-Sportilla. Leiri on tarjonnut liikunnan iloa lapsille ja nuorille jo vuodesta 1963 lähtien. Toimintaa kehitetään jatkuvasti perinteitä kunnioittaen.
- Haluamme erityisesti kannustaa myös vanhempia liikunnan pariin. Aktiivisuus tarttuu lapsiin ja liikkumisesta tulee elämäntapa koko perheelle.

Leiri on monelle lapselle ensimmäinen kerta poissa kotoa useamman päivän ajan. Vastuullisuus lisääntyy, kun omat astiat täytyy tiskata, eivätkä vanhemmat ole auttamassa.
- Olemme ottaneet eräänlaisen kasvatusroolin perheen ja koulun tukena, Jurkka selittää. Sääntöjen noudattaminen ja toisten huomioon ottaminen ovat taitoja, jotka vahvistuvat leirikokemuksen myötä.

Mukana yli 200 vapaaehtoista

Pitkiksen tapahtumiin osallistuu vuosittain noin 15 000 lasta, nuorta ja aikuista. Osallistujia tulee myös Satakunnan ulkopuolelta. Suuren suosion myötä osa Pitkis-Sportin lajeista myydään loppuun jopa muutamissa minuuteissa ilmoittautumisen alettua.

Kaikki tämä on mahdollista yli 200 vapaaehtoisen ansiosta. Niin kutsuttu Pitkis-henki saa työntekijät palaamaan leirille vuosi toisensa jälkeen.
- Lasten liikkumisen ilo ja riemu yhdistettynä perinteiseen leirielämään on upea kokemus, Jurkka tiivistää. 
- Tärkeintä on, että pidetään hauskaa ja opitaan uusia asioita liikuntaa välineenä käyttäen.

Top